Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

3. ročník Celonárodního čtení Bible

Datum publikace20. 4. 2011, 17.15
TiskTisk

Letos se uskuteční již 3. ročník Celonárodního čtení Bible, ke kterému se již tradičně připojil Český Rozhlas 6, Městská knihovna v Praze, Židovské muzeum a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Záštitu nad celou akcí převzal ministr kultury Jiří Besser, pražský primátor Bohuslav Svoboda a předseda Ekumenické rady církví v ČR Joel Ruml.

Praha: Cílem akce je připomenout veřejnosti smysl Velikonočních svátků a upozornit na Bibli jako naše společné kulturní a duchovní dědictví. Veřejné čtení Bible probíhá většinou na ulicích a náměstích, mnohde také ve veřejných knihovnách.

'Celonárodní čtení Bible mne zaujalo. Vedle snahy o seznámení s nejvýznamnější křesťanskou knihou také jako rozšiřování povědomí o významné literární památce mezi širokou veřejnost a to formou aktivní, živou. Velmi oceňuji, že se vám podařilo získat zájem veřejnosti natolik, že vyvolal pokračování projektu i v letošním roce. Jako pro ministra kultury je pro mne rovněž významné zapojení řady místních knihoven do vašeho projektu', řekl ministr kultury MUDr. Jiří Besser.

K letošnímu čtení se zatím připojilo na 70 měst a obcí. Většinou se bude číst během velikonočního víkendu, tedy od pátku 22.dubna do neděle 24.dubna, v některých městech akce proběhne v pracovních dnech velikonočního týdne počínaje 18.dubnem.

Mnohde bude čtení spojeno s doprovodným programem. Např. v Praze se ve středu 20. dubna od 19.00 hodin koná již tradiční slavnostní večer s názvem Kniha knih v Knihovně. Hlavním bodem programu bude panelová diskuse na téma Musí pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí? s podtitulem: Bible jako zdroj etických hodnot naší civilizace. Diskutovat budou ekonom Tomáš Sedláček, psychiatr a spisovatel Max Kašparů, ředitel Židovského muzea Praha Leo Pavlát a religionista Pavel Hošek. O svůj osobní příběh se podělí také bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Na programu je také pantomima Tomáše Tomsy Legierského s hudebním doprovodem Petra Wagnera.

Na Velký pátek 22. dubna budou obyvatelé a návštěvníci Prahy moci zhlédnout dramatické zpracování pašijového příběhu. Studenti katedry alternativního divadla DAMU společně s bubenickou formací WildSticks z Českých Budějovic vyrazí ve 13.00 hodin od Prašné brány ulicí Na příkopě směrem k Můstku, aby přibližně ve 13.30 na Jungmannově náměstí originální formou pouličního happeningu ztvárnili scénu Kristova ukřižování.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou