Lupa
Obsah Obsah
Portál

Moskevský patriarchát požaduje odsouzení zločinů totality

Datum publikace20. 4. 2011, 16.30
TiskTisk

Moskevský patriarchát se domáhá odsouzení totalitního SSSR. Podpořil tak nedávný návrh Prezidentské rady pro rozvoj občanské společnosti. Patriarchát zdůrazňuje, že je třeba politicky a právně zhodnotit zločiny bolševického režimu.

Moskva: 'Nejde jenom o zločiny spáchané Stalinem, ale také Leninem, Džeržinským, Trockým apod.,' řekl Vsjevolod Čaplin, šéf synodálního odboru pro vztahy církve a společnosti při moskevském patriarchátu. Podle jeho slov je třeba zvěčnit památku obětí krvavého bolševického převratu a nikoli vynášet katy a pojmenovávat po nich ulice.
'Zároveň však nelze souhlasit se změnou sovětské společnosti na konzumní společnost, která nemá žádné velké cíle,' řekl Čaplin. Nesouhlasí tak s tvrzením některých analytiků dějin, že občanská válka, která vypukla roku 1917 trvala 70 let. 'Občanská válka netrvala tak dlouho, ale odpor společnosti vyvolaný bolševickým převratem ano. Ještě však nebyl doveden do konce, a to je třeba učinit.'  Čaplin také vyjádřil nesouhlas s tezí Prezidentské rady, že za rozpoutání 1. a 2. světové války je odpovědná celá Evropa. 'Za rozpoutání 1. světové války jsou odpovědné vlády celé řady západních států… a za rozpoutání 2. světové války nacistická vláda Německa a nikoli celý německý národ,' řekl představitel moskevského patriarchátu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou