Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Šestý rok pontifikátu papeže Benedikta XVI.

Datum publikace20. 4. 2011, 16.45
TiskTisk

Benedikt XVI. včera (19. dubna 2011) oslavil šesté výročí svého pontifikátu. Posledních dvanáct měsíců nám ukázalo papeže jako protagonistu mnoha aktivit: od apoštolských cest po Biskupskou synodu pro Blízký východ, od podpisu významných dokumentů magistéria po vydání dvou knih. Přinášíme krátký výběr nejvýznamnějších aktivit za uplynulý rok.

Vatikán: Mezi prvními, kteří Svatému otci včera (19. dubna 2011) k šestému výročí zvolení do čela katolické církve gratulovali, byl prezident Italské republiky Giorgio Napolitano. Ve svém přání kromě jiného poděkoval papeži za jeho slova adresovaná italskému lidu při příležitosti 150. výročí sjednocení země.

Připomeňme si nejdůležitější aktivity Benedikta XVI. během šestého roku jeho pontifikátu. V tomto roce (2010 / 2011) uskutečnil papež pět apoštolských cest. Od 17. do 18. dubna vykonal apoštolskou cestu na Maltu, 11. května následovala pastorační návštěva Portugalska. V červnu na ní navazovala cesta na Kypr a 16. září Benedikt XVI. odletěl do Velké Británie. Blahoslavení kardinála Johna Henryho Newmana v Birminghamu se stalo událostí, která se zapsala do srdcí věřících nejen ve Velké Británii, ale na celém světě. Krátce po této návštěvě, 30. září 2011, vyšla apoštolská exhortace Verbum Domini. Dvousetstránkový dokument zve k hlubšímu poznání Písma svatého.

Rostoucí lhostejnost ke křesťanským hodnotám, obzvláště na Západě, vedla papeže k tomu, aby v červnu 2010 zřídil Papežskou radu pro novou evangelizaci. Kardinál Camillo Ruini vidí právě v úsilí o obnovení evangelizační činnosti jeden z hlavních aspektů prvních šesti let pontifikátu Benedikta XVI.: 'Už když byl kardinálem, zdůrazňoval často Benedikt XVI., že se v Evropě a všeobecně na Západě hraje rozhodující zápas za evangelium a za celý svět. Jestliže totiž evangelium nedokáže prostoupit moderní západní kulturu, těžko může prostoupit jiné kultury. Myslím, že právě to je hlavní důvod, proč Svatý otec nedávno ustanovil Papežskou radu pro novou evangelizaci především v zemích se starobylou křesťanskou tradicí, které riskují ztrátu dědictví své víry a kultury.'

Říjen 2010 byl měsícem Biskupské synody pro Blízký východ. Po dobu třech týdnů papež pečlivě naslouchal svědectvím z oblasti, která prožívá trvalou nestabilitu. V listopadu Svatý otec navštívil španělské Santiago de Compostela a kostel Sagrada Familia v Barceloně. Ve stejném čase vyšla kniha rozhovorů s Benediktem XVI. s názvem 'Světlo světa', ve které papež odpovídal jednoduchým, srozumitelným a otevřeným způsobem na otázky německého novináře Petra Seewalda.

Rok 2010 papež ukončil důležitým dokumentem Motu Proprio, čímž vyšly čtyři nové zákony pro stát Vatikán a Svatou stolici pro prevenci a boj proti nelegálním činnostem ve finančních a měnových záležitostech. Krátce nato následoval krvavý atentát na koptské křesťany v egyptské Alexandrii, který se papeže bolestně dotkl a spustil sérii výzev na obranu náboženské svobody. Právě o ní Benedikt XVI. důrazně hovořil ve svém projevu 10. ledna 2011 k diplomatickému sboru akreditovanému při Svatém stolci.

Papež při setkání s klérem Římské diecéze v rámci lectio divina 10. března 2011 zdůraznil, že kněz není úředníkem, ale je mužem vybraným Bohem k tomu, aby následoval Krista v pokoře, lidskosti, citlivosti k trpícím a chudým a v odvaze při obraně církve. Ve stejný den se svět soustředil na druhý díl knihy Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský. Za necelých 24 hodin se však pozornost světové veřejnosti obrátila k tragické události v Japonsku, na kterou papež  reagoval výzvou k solidaritě a ujišťoval o modlitbách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou