Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

800. výročí katedrály v Santiagu de Compostela

Datum publikace21. 4. 2011, 16.00
TiskTisk

Kromě 800 let od narození svaté Anežky České a zasvěcení svaté Kláry Bohu se v letošním roce (2011) slaví i 800. výročí vysvěcení katedrály v Santiagu de Compostela, která je vybudovaná nad hrobem apoštola Jakuba.

Santiago de Compostela (ES): 800. výročí vysvěcení slaví letos (2011)  také katedrála v Santiagu de Compostela. Chrám stojí nad místem, kde byl na počátku 9. století objeven hrob apoštola Jakuba. První kostel, který byl nad hrobem postaven, se brzy ukázal nedostačující pro davy poutníků proudících do Santiaga z celé Evropy. Vedle Jeruzaléma a Říma bylo Santiago de Compostela po staletí třetím nejdůležitějším poutním cílem křesťanského světa. Proto byla na počátku 12. století zahájena stavba většího kostela. Poutní baziliku vysvětil po sto let trvající výstavbě 4. dubna roku 1211 biskup Pedro Muñiz.

I dodnes je jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst. Už od středověku do něj vede několik poutních cest, které ročně zdolávaly statisíce lidí. Tyto tisícileté cesty, které se staly tepnami kulturní Evropy, jsou obecně známy jako Camino de Santiago, Cesta sv. Jakuba. 'Katedrála je znamením duchovního chrámu, který září světlem Boží milosti,' napsal místní arcibiskup Julián Barrio ve svém pastýřském listě při příležitosti letošního 800. výročí. V pasáži věnované uměleckým hodnotám tohoto klenotu románské a gotické architektury pak podotkl, že v bazilice v Santiagu 'lidstvo vydalo ze sebe to nejlepší'.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou