Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Souvislost 800. výročí sv. Anežky České a sv. Kláry

Datum publikace21. 4. 2011, 16.15
TiskTisk

Ve stejném roce (1211), kdy se sv. Klára zasvětila Bohu, se v českém království narodila Anežka Přemyslova. V České republice tedy letos slavíme 800 let od narození sv. Anežky České a v italském v Assisi začaly v sobotu 16. dubna 2011 oslavy 800. výročí zasvěcení sv. Kláry, která později sv. Anežku uváděla do františkánské chudoby. 

Assisi / Praha: V sobotu 16. dubna 2011 začaly v Assisi oslavy 800. výročí zasvěcení se sv. Kláry. Klára se Bohu zasvětila v noci na Květnou neděli roku 1211, když utekla z otcovského domu ke kostelíku Porciunkula, kde žil svatý František se svými druhy, aby i ona následovala evangelní ideál. Právě v tomto kostelíku Klára do Františkových rukou složila slib chudoby, čistoty a poslušnosti a s ostříhanými vlasy a v hrubém vlněném šatu začala zasvěcený život plný pokání. Zakrátko se k ní přidaly také další místní mladé ženy. A odtud se během staletí klarisky, jak si následnice svaté Kláry říkají, rozšířily po celém světě.

Oslavy 800. výročí zasvěcení se svaté Kláry v Assisi mají na programu množství liturgických, duchovních i kulturních akcí. V sobotu večer (16. dubna) začali modlitební vigilií v katedrále svatého Rufina v Assisi, odkud se pak vydalo procesí. To se zastavilo u prvního kláštera klarisek (Protomonastero di santa Chiara) a skončilo u kostelíka Porciunkula, kde jej přivítal generální představený řádu bratří menších. Rok oslav bude zakončen 11. srpna 2012 – tedy v den Klářiny smrti - slavnostní liturgie v papežské bazilice Panny Marie Andělské (Porciunkula), v kostele svatého Damiána a v bazilice svaté Kláry.

Ve stejném roce (1211), kdy se sv. Klára zasvětila Bohu, se v českém království narodila Anežka Přemyslova, dcera českého krále Přemysla Otakara I. a jeho druhé manželky Konstancie. Po nevydařené sňatkové politice svého otce se Anežka rozhodla následovat největší duchovní výzvu své doby – nový ideál sv. Františka. S pomocí svého královského bratra Václava I. proto (po vzoru své sestřenice sv. Alžběty Durynské) zakládá v roce 1231 na Starém Městě pražském u kostela sv. Haštala špitál a záhy v jeho blízkosti i dvojklášter damiatek (klarisek) a minoritů. O Letnicích 1234 pak vstupuje sama ve věku 23 let za velké slávy do tohoto kláštera a je jmenována jeho abatyší. Vstup královské dcery do přísného kláštera se stal celoevropskou událostí. Všimla si ho i sv. Klára v Assisi, která pak ve svých listech postupně uváděla Anežku do správného chápání františkánské chudoby.

Svatoanežský rok (2011) v České republice má ukázat životní dílo i dějinný význam této mimořádné osobnosti naší historie. Součástí oslav budou koncerty duchovní hudby inspirované odkazem sv. Anežky České či mezinárodní vědecká konference. Vrcholem svatoanežského roku bude mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, která 12. listopadu 2011 připomene svatořečení roku 1989. Svatoanežský rok bude zakončen unikátní výstavou s názvem 'Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice', která bude v prostorách Kláštera sv. Anežky České zahájena 25. listopadu 2011. Uspořádání této výstavy se ujalo Arcibiskupství pražské, které spolupracuje s Národní galerií, ale také s dalšími kulturními a církevními institucemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou