Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští a moravští věřící se chystají na beatifikaci

Datum publikace26. 4. 2011, 16.00
TiskTisk

Věřící z českých a moravských diecézí se stejně jako zbytek katolického světa intenzivně připravují na beatifikaci Jana Pavla II., která se uskuteční 1. května 2011 ve Vatikánu.

Česká republika: Ihned po zveřejnění termínu beatifikace Jana Pavla II., pověřil předseda ČBK arcibiskup Dominik Duka OP kněze z královehradecké diecéze P. Pavla Dokládala koordinací účastníků z České republiky na tuto významnou událost. Poutníci se mohou do Říma dopravit letadlem, autobusy ale i vlakem. Letecká třídenní pouť začne 30. dubna. Věřící odletí do Říma společně s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem a plzeňským biskupem Františkem Radkovským, kteří se beatifikace zúčastní jako zástupci ČBK.  Biskupové budou po tuto dobu ubytováni v české koleji Nepomucenum a ostatní poutníci v poutním domě v blízkosti římské kliniky Gemmelli, nedaleko Vatikánu, na kterou byl před třiceti lety po atentátu 13. května 1981 převezen Jan Pavel II. ze svatopetrského náměstí. Autobusovou pouť organizují nejen cestovní kanceláře (CK Voma Třebíč, CK Miklas Tour, CK Awear a Palomino), ale také jednotlivé farnosti vypravuji autobusy pro skupiny svých farníků. Do speciálního vlaku ze Slovenska nastoupí v Břeclavi také skupina poutníků z České republiky. Celkový počet účastníků na beatifikaci by měl překročit 500.  Samozřejmě, že v tomto čísle nejsou zahrnuti ti, kteří do Říma budou cestovat individuálně po vlastní ose.   

Biskupové kromě hlavního programu beatifikace, připravili pro české a moravské poutníky v Římě na pondělí 2. května v 16.00 hodin mimořádné setkání v bazilice Sv. Kříže Jeruzalémského, která je titulární bazilikou emeritního arcibiskupa pražského kardinála Miloslava Vlka.

Věřící, kteří se do Říma nedostanou, se mohou účastnit řady doprovodných aktivit, které k beatifikaci Jana Pavla II. organizují jednotlivé farnosti, nebo si budou moci atmosféru této události přiblížit alespoň prostřednictvím televizních obrazovek.  Tv Noe připravuje na tento víkend speciální program,  živě bude přenášet jak večerní vigilii 30. dubna ve 20.00 hodin z římského Cirka Maxima tak beatifikační  mši svatou v neděli 1. května v 10.00 hodin z náměstí Svatého Petra.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou