Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kyrill I. se modlil u památníku obětí černobylské katastrofy

Datum publikace26. 4. 2011, 19.30
TiskTisk

Dnes (26. dubna 2011) v 1.23 hodin ráno, přesně 25 let od výbuchu reaktoru v ukrajinské atomové elektrárně v Černobylu, se ruský pravoslavný patriarcha Kyrill I. s několika stovkami věřících modlil u památníku obětí této atomové katastrofy. Bohoslužby se účastnil ukrajinský premiér Mykola Asarov a tzv. likvidátoři, kteří po nehodě kolem reaktoru v bloku 4 vybudovali betonový kryt.

Černobyl (UA): 26. dubna 1986 v 1.23 hodin ráno vybuchl reaktor v černobylské atomové elektrárně a dodnes jsou následky této katastrofy citelné. Lidé z postižené oblasti stále trpí v důsledku ozáření z havarovaného atomového reaktoru. Patriarcha Kyrill I. řekl, že svět neválečné doby nezná žádnou katastrofu, která by byla srovnatelná s Černobylem. Následky na lidských životech a životním prostředí byly 500 krát větší, než ty, které způsobila atomová bomba svržená na Hirošimu během 2. světové války. Patriarcha Kyrill I. je prvním představitelem ruské pravoslavné církve, který vstoupil do zakázaného pásma kolem bývalé atomové elektrárny.

Nehoda na reaktoru v ukrajinské atomové elektrárně Černobyl je i po neštěstí, které postihlo japonskou nukleární elektrárnu Fukushima, považována za doposud nejhorší katastrofu z dob civilního využívání atomové energie. V noci na 26. dubna 1986 došlo k roztavení jádra a k masivní explozi ve 4. bloku elektrárny. Výbuch způsobil neúspěšný experiment a závažné konstrukční nedostatky sovětského reaktoru typu RBMK. Během katastrofy se uvolnilo vícero tun radioaktivního materiálu. Radioaktivní mrak vystoupal do výšky jednoho a půl kilometru a pohyboval se k severu. Nejprve se posunul nad Skandinávii a pak přešel přes velkou část západní Evropy. 1. května 1986 dosáhl Rakouska, Švýcarska a jižního Německa. V týdnech po katastrofě bylo radioaktivně kontaminováno území o rozloze 200 000 m2, nejvíce postižené bylo Bělorusko.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou