Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Relikvie Jana Pavla II. budou vystaveny při blahořečení

Datum publikace26. 4. 2011, 19.45
TiskTisk

Malá nádobka s krví Jana Pavla II. bude vložená do vzácného relikviáře, který bude při beatifikaci 1. května 2011 vystaven k osobnímu uctění věřícími.

Vatikán: Relikvie pochází z posledních dní nemoci Jana Pavla II. Osobní lékař tehdy papeži odebral vzorek krve, který byl určen na krevní testy v transfuzním oddělení římské nemocnice Bambino Gesú, pro případ potřeby krevní transfuze.  Toto nemocniční oddělení vedené prof. Isacchim, tehdy poskytovalo papeži lékařskou péči.

K transfuzi nedošlo, a tak byla tato krev uložená do čtyř malých nádob. Dvě z nich byly předány osobnímu tajemníkovi papeže Jana Pavla II., kardinálu Dziwiszovi, a další dvě zůstaly v nemocnici Bambino Gesú, kde ji pečlivě střežily řeholní sestry, které v této nemocnici pracují. U příležitosti blahořečení byly tyto dvě nádobky s krví umístěny do dvou relikviářů. První z nich bude vystaven k uctění věřících při slavnosti beatifikace 1. května, a pak bude uložen v 'sakráriu' Úřadu pro papežské bohoslužby, kde jsou uchovávány i další vzácné relikvie. Druhý relikviář bude vrácen zpět do nemocnice Bambino Gesú, kde sestry tuto drahocennou relikvii věrně střežily již předchozí roky. Krev je tekutá, což se vysvětluje přítomností antikoagulační látky, která byla přítomná ve zkumavce v době odběru.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou