Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel Mons. Vladimír Vyhlídka

Datum publikace26. 4. 2011, 14.00
TiskTisk

Na Bílou sobotu 23. dubna 2011 zemřel po těžké nemoci ve věku nedožitých 86 let vyšehradský kanovník. Mons. Vladimír Vyhlídka. Rozloučení se zesnulým se uskuteční 29. dubna 2011 v 10.00 hodin při mši svaté v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Poté bude  tělo zesnulého převezeno do rodného Chýnova, kde se bude konat v 15.00 hodin mše svatá v kostele Nejsvětější Trojice  a následně budou jeho ostatky uloženy  do rodinného hrobu na místním hřbitově..

Mons. Vladimír Vyhlídka se narodil 20. listopadu 1925 v Chýnově. Po ukončení základní školní docházky v Chýnově  vystudoval reálné gymnázium v Táboře. V roce 1947  nastoupil základní vojenskou službu. V únoru 1948 byl pro své náboženské přesvědčení vyloučen ze školy důstojníků v záloze a převelen k PTP oddílům.

Od roku 1950 vystřídal různá zaměstnání v mrazírenském průmyslu, v ČKD Sokolovo atd. Jelikož mu v tehdejším komunistickém Československu nebylo umožněno studovat teologii, emigroval v roce 1964 do Itálie, kde ji vystudoval na české koleji v Římě a byl vysvěcen na kněze. Protože chtěl působit jako kněz v Čechách, vrátil se v roce 1970 do vlasti.  K výkonu funkce duchovního mu však nebyl vydán státní souhlas, a proto pracoval do roku 1973 jako pomocný zdravotník v Praze. Od listopadu 1973, kdy dostal státní souhlas, působil v duchovní správě v pohraničí. V roce 1988 se stal sekretářem pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška, a zůstal jím až do jeho smrti v roce 1992. Za svoji činnost po boku kardinála Tomáška dostal titul monsignore (kaplan Jeho Svatosti). Od roku 1992 do roku 1998  působil jako děkan v Táboře. Na podzim 1998 se stal sídelním kanovníkem Královské kolegiátní kapituly na Vyšehradě. Přestěhoval se z Tábora do Prahy na Vyšehrad,  kde žil 13 let a tam také po těžké nemoci 23. dubna .2011 zemřel.

Vedle svých povinností, které  vyplývaly  z jeho církevní hodnosti, byl literárně činný jako překladatel. Když mu to zdraví dovolilo, vracel  se do Chýnova, zvláště k hrobu rodičů. V posledních letech přijížděl na pozvání farnosti na poutní mši jako kazatel. V prosinci  roku 2010 zastupitelstvo města Chýnova   schválilo pro  Mons. Vyhlídku čestné občanství, které mu bylo slavnostně předáno zástupci města a farnosti v jeho rezidenci na Vyšehradě dne 19. dubna 2011.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou