Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Paní Półtawská v Praze přiblížila osobnost Jana Pavla II.

Datum publikace28. 4. 2011, 17.55
TiskTisk

V souvislosti s blížícím se blahořečením papeže Jana Pavla II. (1. května) se ve středu 27. dubna 2011 od 18.00 hodin konal v Sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci Večer Jana Pavla II., který organizovalo nakladatelství Paulínky ve spolupráci s Polským institutem v Praze. Hlavními hosty byli manželé Półtawští, osobní přátelé Karola Wojtyły.

Praha: Záštitu nad slavnostním večerem k Janu Pavlu II. převzal pražský arcibiskup Dominik Duka OP, který hosty přivítal a večer uvedl. Poté se zdravicí vystoupil zástupce polského velvyslance v ČR, pan Marek Minarczuk, který připomněl neoddělitelnost papeže Jana Pavla II. od polského národa. Pan Minarczuk také řekl, že do roku 1989 byl Jan Pavel II. symbolem odporu proti komunistickému režimu a po roce 1989 byl tím, kdo upozorňoval na to, že získaná svoboda není bez závazků. Mezi vzácnými hosty byli také zástupci senátorského klubu KDU-ČSL, ředitel Polského institutu v Praze pan Piotr Drobniak a zástupci médií.

Vrcholem večeru bylo svědectví paní Wandy Półtawské o přátelství s Karolem Wojtyłou, se kterým se seznámila během studií medicíny. Postupně v otci Wojtyłovi našla duchovního vůdce a zpovědníka, který ji pak jako krakovský arcibiskup pověřil založením Institutu pro rodinu. Poté, co se Karol Wojtyła stal papežem a založil Papežskou akademii pro život, jmenoval manžele Półtawské jejími členy a tak s ním po celou dobu jeho pontifikátu spolupracovali na ochraně rodiny a lidského života. Hodnoty rodiny a manželství kladl Jan Pavel II. vždy na první místo. S tím souvisel také jeho velký zájem o mládež, který měli s paní  Półtawskou společný, protože ona se jako psychiatrička věnovala právě dospívající mládeži.

Vyprávění paní Wandy Półtawské bylo doplněné scénickým čtením z nově vydané knihy paní Półtawské 'Deník přátelství. Korespondence mezi Wandou Półtawskou a Karolem Wojtyłou', kterou v českém překladu vydalo nakladatelství Paulínky. Vydání této knihy inicioval sám Jan Pavel II. v roce 1993, kdy Wandě v přítomnosti arcibiskupa Józefa Michalika řekl: 'Musíš napsat vzpomínky.' Tyto texty však nebyly původně určeny pro tisk, ale paní Wanda se je rozhodla zpřístupnit lidem výlučně proto, že je přesvědčená, že 'lidé mají právo znát své svaté, jejich životopisy'. Knihu je možné si zakoupit v křesťanských knihkupectvích. 

Komponovaný večer byl doprovázen videoprojekcí a hudbou mladých umělců, což paní Półtawská velmi ocenila. Český pohled na papeže Jana Pavla II dokreslilo svědectvím P. Miroslava Šimáčka a paní Dany Pilchové. P. Miroslav Šimáček, první ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference, hovořil o tom, jak papež Jan Pavel II. ovlivnil pastoraci mládeže v České republice po pádu komunismu. Po roce 1989 byla již dostupná jeho každoroční poselství mládeži a i mladí lidé z ČR se mohli účastnit mezinárodních setkání mládeže v rámci oslav Světových dní mládeže, které Jan Pavel II. založil v roce 1985. Paní Dana Pilchová se s hosty podělila o to, jak se se Svatým otcem setkala na Svatém kopečku během papežovy návštěvy České republiky v roce 1995. Slavnostní večer byl zakončen autogramiádou nové knihy.  

Paní Wanda Półtawská také poskytla televizi Noe exkluzivní rozhovor, ve kterém vzpomíná na papeže Wojtylu. Můžete ho shlédnout v sobotu 30. dubna během Studia Jan Pavel II. od 19.00 hodin a v neděli 1. května ve 13.00 hodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou