Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Modlitební vigilie v předvečer blahořečení Jana Pavla II.

Datum publikace1. 5. 2011, 1.45
TiskTisk

Sobota 30. dubna 2011 se nesla ve znamení vzpomínky na papeže Jana Pavla II. a duchovní přípravy na jeho zítřejší blahořečení. Vyvrcholením dne bylo večerní modlitební bdění v římském Circu Massimu spojené s díkuvzdáním za život a pontifikát služebníka Božího Jana Pavla II.

Řím (IT): Modlitební vigilie začala ve 20.00 hodin a byla rozdělena na dvě části. V první, vzpomínkové, přednesli svá svědectví dva přímí spolupracovníci Jana Pavla II. - Dr. Joaquín Navarro-Valls, někdejší papežův tiskový mluvčí a kardinál Stanislaw Dziwisz, papežův osobní sekretář, který s Janem Pavlem prožil řadu let v Krakově a ve Vatikánu. Pak hovořila také sestra Marie Simon-Pierre, která byla na přímluvu Jana Pavla II. zázračně uzdravena, a tím se otevřela cesta k jeho beatifikaci.

Dr. Joaquín Navarro-Valls při vzpomínání zdůraznil, že 'Jan Pavel II. byl přesvědčený, že člověk nejvíc potřebuje Boží milosrdenství. On sám se zpovídal každý týden, aby se pravidelně očišťoval skrze Boží milosrdenství. A měl velkou potřebu modlitby, která pro něj nebyla povinností. Ve svých modlitbách přinášel Bohu potřeby druhých, kteří se na něj s modlitbou obraceli.' 

 Dlouholetý spolupracovník Jana Pavla II. kardinál Stanislaw Dziwisz řekl: 'Včera, když byl otevřen hrob, tak jsem měl pocit, že se papež vrací. Hluboce cítím, že je zde dnes s námi.' A připomenul den, kdy papež Jan Pavel II. umíral a přítomní se modlili Te Deum, protože byli přesvědčení, že zemřel světec. Svým umíráním přinesl svědectví, jak může být smrt důstojná. 'Svatí jsou už svatí za svého života, církev nevytváří svaté, jen potvrzuje, že člověk byl svatý už za života,' dodal Dr. Navarro-Valls.

Poté pormluvila sestra Marie Simon-Pierre, která byla na přímluvu Jana Pavla II. zázračně uzdravena z Parkinsonovy nemoci, na kterou Jan Pavel II. sám zemřel. Nemoc ji byla diagnostikována v roce 2001, bylo jí teprve 40 let. Vnitřně bojovala s pohledem na nemocného papeže, který jí byl vzorem pokorného přijímání nemoci, ale zároveň jí její nemoc připomínal. Sestra Marie byla uzdravena v noci z 2. na 3. června 2005. Nemoc již byla ve velmi pokročilém stádiu, že nebyla schopná ani psát. Nyní je sestra Marie Simon-Pierre kompletně vyléčená.

Druhá část večera byla věnována modlitbě růžence světla, o kterou Jan Pavel II. obohatil církev. Papež Wojtyla zdůrazňoval, že modlitba růžence není jen opakováním formulí, ale je důvěrným rozhovorem s Pannou Marií, které on sám zasvětil celý svůj pontifikát. Na úvod byl zazpíván hymnus blahoslaveného Jana Pavla II. 'Otevřete brány Kristu'. Poté kardinál Agostino Vallini, generální vikář římské diecéze, souhrnně představil duchovní a pastorační osobnost blahoslaveného. Mimo jiné také řekl: 'Jeho život byl především svědectví víry, zocelené zkouškami, námahou a nemocí, které se rozšířilo po celém světě. On žil pro Boha, celý se mu dal a odevzdal, aby sloužil církvi jako oběť. Kristus byl smysl a cíl jeho skutků. … Jan Pavel II. byl velkým ochráncem člověka po celém světě a chtěl, aby byl člověk protagonistou dějin. S pohledem na Krista se zaměřoval na člověka. Byl přesvědčen, že jen duchovní zkušenost může člověka naplnit. Člověk nemůže žít bez lásky a zůstane bez smyslu, když nepozná Krista Vykupitele. V této lásce k lidstvu miloval všechny zraněné životem. Jedinečnou láskou však miloval mladé. Svoláním Světových dní mládeže sledoval cíl, učinit mladé budovateli dějin.'

Před samotnou modlitbou byla připomenuta slova Jana Pavla II. z prvního dne jeho pontifikátu, kdy světu řekl: 'Nebojte se a otevřete brány Kristu'. Následovala modlitba růžence, která byla živě propojena s pěti mariánskými poutními místy po celém světě. Každé tajemství růžence bylo věnováno na úmysl, který byl drahý Janu Pavlu II.: v chrámu Božího milosrdenství v Krakově to bylo za mladé lidi, ve svatyni Kawekamo v Bugundě v Tanzanii za rodiny, v chrámu Naší Paní v Libanonu za evangelizaci, v bazilice Panny Marie v mexickém Guadalupe za naději a pokoj mezi lidmi a v portugalské Fatimě za církev. Růženec zakončila modlitba, kterou pronesl Svatý otec Benedikt XVI., který se prostřednictvím telemostu spojil s účastníky vigilie a udělil všem závěrečné požehnání.

Během večera byly vysílány záběry z nejrůznější apoštolských cest a setkání Jana Pavla II. s mládeží a s vysokoškolskými studenty. Celý večer byl doplněn o oblíbenou duchovní hudbu Jana Pavla II. v italštině, polštině, nebo taky tou, která doprovázela jeho setkání s mládeží např. v Manile, či píseň 'Jsem celý tvůj' o zasvěcení Panně Marii, která byla složena při příležitosti 50. výročí jeho kněžského svěcení. Večer moderátorka uzavřela slovy Jana Pavla II. 'Já jsem vás hledal a vy jste přišli, děkuji vám.'

Od 23.00 hodin pak pokračovala tzv. 'Bílá noc', modlitební bdění v osmi kostelích po cestě z Cirka Maxima na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Poutníci v nich mají možnost rozjímat nad Božím Slovem na téma 'Přišli jsme se mu poklonit' (Mt 2,2) a 'Za koho mě pokládáte vy?' (Mt 16,15), ztišit se při eucharistické adoraci a četbě textů Jana Pavla II. určených mladým lidem. Ve všech těchto osmi kostelích jsou k dispozici kněží k duchovnímu rozhovoru nebo svátosti smíření. Program modlitebního bdění připravila římská mládež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou