Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Křesťané v muslimských zemích jsou snadným terčem pomsty

Datum publikace3. 5. 2011, 19.30
TiskTisk

Křesťané v muslimských zemích, zejména v Pákistánu a Iráku, se obávají zhoršení své již tak napjaté situace. Obě zmíněné země zahájily posilování bezpečnostních opatření. Teroristé prý využívají toho, že se útokům na křesťany dostává větší mediální pozornosti.

Pákistán/Irák: Křesťanské instituce, školy a organizace v Pákistánu byly včera, 2. května 2011 uzavřeny ze strachu před možnými muslimskými útoky proti náboženské menšině v reakci na smrt Usámy bin Ládina. Mons. Lawrence John Saldanha, emeritní biskup láhaurský, žádá pákistánskou vládu o 'garanci ochrany' pákistánských křesťanů, kteří jsou na rozdíl od Spojených států 'snadným terčem' případné pomsty.

Po nedávném floridském pálení koránu trpí křesťané v Pákistánu vlnou násilí, které mnohdy vede až ke smrti jednotlivců. Nyní se obávají násilných reakcí ze strany tisíců talibanských islámských škol v oblasti. Kolem všech vládních budov byla zvýšena bezpečnost a kontroly byly umístěny i před kostely.

Po včerejší smrti vůdce Al-Káidy a symbolu militantního islámu se zhoršení situace očekává celosvětově. Velice otevřená je reakce fundamentalistů v Iráku. 'V televizi jej popisují jako světce. I vážní lidé v něm vidí mudžáhida (bojovníka) a šahída (mučedníka), který by měl být oslavován,' sdělil jeden šokovaný irácký kněz. Velvyslanec Iráku v Itálii, Saywan Barzani přislíbil iráckým křesťanům ochranu a odvolal se na zkušenosti, které za dlouhá léta boje s teroristy v kolébce islámského fundamentalismu irácké bezpečnostní složky nasbíraly.

Kirkukský arcibiskup Louis Sako dnes také zopakoval své přesvědčení, že Irák 'potřebuje kampaň, která by převychovala mladé muslimy k umírněnějšímu islámu, akceptování ostatních a respektování rozdílností,' a dodal, že Ládinova smrt v tomto směru ničemu nepomůže.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou