Lupa
Obsah Obsah
Portál

Rodiče korejského diktátora byli zbožní křesťané

Datum publikace4. 5. 2011, 17.15
TiskTisk

Korejský 'věčný prezident' se podle exulantů narodil do zbožné křesťanské rodiny. V obdobích životních krizí se modlil k Bohu.

Severní Korea: Prarodiče současného severokorejského vůdce Kim Čong-ila vychovali jeho otce, Kim Il-sunga ve vroucí křesťanské víře. Aby se mohl stát korejským diktátorem, zřekl se víry, vymítil v zemi všechna ostatní náboženství a nahradil je kultem své osobnosti. Tvrdí to Kim Hjun-sik který 38 let působil na nejprestižnější Korejské univerzitě v Pchjongjangu a v současnosti je profesorem na Yaleské univerzitě v USA.

Rodiče revolucionáře Kim Il-sunga, Kim Hjong-jik a Kang Ban-sok, se podle všeho ve víře také narodili. Dokládá to mimo jiné jméno matky 'věčného prezidenta' Ban-sok, které lze přeložit jako Petr a bylo běžně dáváno dívkám. Ve 40. letech minulého století se v Koreji stali v křesťanských kruzích dobře známými. Toho Kim dokázal využít a po revoluci a nástupu komunismu na nich založil svůj kult osobnosti. V současnosti je jeho matka uctívána jako 'matka Čosonu, která porodila a vychovala Velkého Vůdce refoluce, jako nezkrotná bojovnice komunistické revoluce.' Jeho otec se stal 'velkým průkopníkem Marxismu, který celý život bojoval proti kapitalismu a zachránil svou vlast.'

K omezování náboženských svobod Kima údajně přesvědčil Stalin. Od začátku revoluce pak beze stopy zmizelo 300 000 křesťanů. V zemi není jediný kněz či příslušník řehole. Pravděpodobně byli povražděni během prvních vln pronásledování. Nikdo netuší, co se stalo s biskupy, pyongyangský biskup je však podle pontifikální ročenky stále na své pozici. Dnes odhadem 100 000 lidí trpí v pracovních táborech a podle některých zdrojů je v celé zemi jen kolem 200 křesťanů.

Ačkoliv je v zemi oficiálně svoboda náboženství a v různých organizacích se údajně sdružuje 10 tisíc buddhistů, 10 tisíc protestantů a 4 tisíce katolíků, jediným náboženstvím v zemi je úcta ke Kim Il-sungovi a k 'drahému vůdci', jeho synu Kim Johng-ilovi. Společnost je rozdělena do 51 tříd, z nichž tři vrchní jsou věrny jedině víře v Kima prvního. Vyznávání jiných bohů je považováno za nepřátelský akt. Přesto samotný Kim přiznal ve své autobiografii, že si chodívá do kostela 'odpočinout' a před vážnou operací přijal nabídku doktora ke společné modlitbě.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou