Lupa
Obsah Obsah
Portál

Tripolský biskup chce klid zbraní po pohřbu Kaddáfího syna

Datum publikace3. 5. 2011, 17.15
TiskTisk

Apoštolský vikář Mons. Martinelli žádá klid zbraní v Libyi. Včera se připojil k poslednímu rozloučení s potomky Muammara Kaddáfího. Libyjci v Tripolis se bouří proti zahraniční vojenské misi. Výzev k mírovému řešení přibývá. Rusko kritizuje překračování mandátu OSN.

Tripolis(LAR): Dnes, 3. května 2011, vyzval apoštolský vikář a biskup tripolský, Giovanni Innocenzo Martinelli ke klidu zbraní v Libyi jako výraz úcty k obětem nejen z rodiny Muammara Kaddáfího. Pohřeb Kaddáfího nejmladšího syna a tří vnoučat se odehrál včera odpoledne v hlavním městě Libye a zúčastnil se ho i Mons. Martinelli. Ten již dříve varoval před nebezpečím absence vyjednávání s Kaddáfího režimem a poukazoval na fakt, že se Kaddáfí stále těší podpoře značné části obyvatelstva. 'Itálie a síly NATO by měly zajistit týdenní klid zbraní z úcty k lidským životům, rodinám a Libyi. Byl by to projev lidství a Libyjci umí takové činy ocenit,' vyzval nyní biskup Martinelli.

Včera se na hlavu NATO snesla také kritika ruského ministerstva zahraničí za užívání nadměrné síly s úmyslem nahradit stávající libyjskou vládu, který překračuje mandát rezoluce Bezpečnostní rady OSN č. 1973 a má za následek oběti na civilním obyvatelstvu. 'Opětovně vyzýváme k přísnému dodržování opatření schválených pro libyjský konflikt mezinárodní komunitou a k okamžitému příměří a započetí politického řešení bez předběžných podmínek,' píše se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. V ulicích Tripolisu napadly davy oplatou za smrt členů Kaddáfího rodiny italskou a britskou ambasádu a kancelář OSN.

Z bezpečnostních důvodů evakuovalo svou diplomatickou misi Turecko, které biskup Martinelli nedávno pochválil za zprostředkovatelskou roli v mírových rozhovorech. Martinelliho účast na pohřbu Kaddáfího potomků je projevem stejného smýšlení, jaké stojí za včerejší reakcí vatikánského tiskového mluvčího, P. Frederica Lombardi ke smrti Usámy bin Ládina: 'Křesťan se nikdy neraduje ze smrti člověka, ale přemýšlí o obrovské zodpovědnosti, kterou má každý z nás před Bohem a lidmi, doufá a usiluje o to, aby žádná událost nebyla důvodem k šíření další nenávisti, ale míru.'

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou