Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Večer k poctě ThDr. Oty Mádra

Datum publikace5. 5. 2011, 18.30
TiskTisk

V pondělí 9. května 2011 se od 17.00 hodin bude v kostele sv. Vojtěcha (Kolejní 676/4, Praha 6 – Dejvice) konat večer k poctě ThDr. Oto Mádra. O jeho teologii promluví doc. Václav Ventura, doc. Jiří Skoblík a doc. Vojtěch Novotný.

Praha (CZ): Večer, který bude moderovat PhDr. Jan Stříbrný, pořádá Centrum dějin české teologie na KTF UK, Česká křesťanská akademie a Pastorační středisko Arcibiskupství pražského. O morální teologii Mons. Mádra promluví doc. Skoblík z katedry teologické etiky a spirituální teologie Katolické teologické fakulty a o jeho eklesiologii doc. Novotný z katedry fundamentální a dogmatické teologie téže fakulty.

Přední český teolog, ale především také muž, který neskloněn prošel těmi nejtěžšími komunistickými žaláři, se narodil v Praze 15. února 1917. Studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1942 byl vysvěcen na kněze. Po válce se věnoval skautingu, zahájil svoji publikační činnost a působil v duchovní správě. V letech 1948-49 studoval morální teologii na Gregoriánské univerzitě v Římě. Následujícího roku dosáhl doktorátu teologie.

Pro svoji činnost v 'ilegální' Katolické akci byl v roce 1951 zatčen a rok poté odsouzen za velezradu a špionáž na doživotí. Ve výkonu trestu strávil celkem 14 let ve věznicích Mírov a Valdice. Po podmínečném propuštění v roce 1966 pracoval jako sanitář v nemocnici a správce muzejního depozitáře.

V roce 1970 byl ThDr. Mádr plně soudně rehabilitován, ale již v roce 1968 nastoupil na teologickou fakultu (zakrátko z rozhodnutí normalizačních státních orgánů z fakulty opět propuštěn), mj. vedl teologicko-pastorační kurz pro kněze a lidovou univerzitu pro laickou veřejnost 'Živá teologie', publikoval, pracoval v tiskové komisi nakladatelství Charita a v redakci časopisu 'Via', účastnil se přípravy hnutí 'Dílo koncilové obnovy'. V roce 1975 byla zrušena jeho soudní rehabilitace a původní rozsudek potvrzen se sníženou vazbou.

V letech 1970-78 opět pastorační práce ve farnostech (Praha-Modřany, po zásahu StB od roku 1975 Dolní Žandov u Chebu) a práce na překladu všech dokumentů 2. vatikánského koncilu. Po odchodu do důchodu v roce 1978 mu byl odebrán tzv. 'státní souhlas k výkonu duchovenské služby'. Poté až do roku 1989 pracoval jako významný organizátor katolického samizdatu. Vydával a redigoval 'Teologické texty', knižní edici 'Duch a život', publicistickou sérii 'Orientace', časopisy pro psychology 'Psí', pro lékaře 'Salus' a pro přírodovědce 'Universum'. Vedl tajné teologické přednášky v Čechách a na Moravě, teologicko-filozofický seminář, zajišťoval bytové přednášky zahraničních teologů a filozofů, spolupracoval s Chartou 77, vedl tajné poradní grémium tehdejšího pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška. To vše pod neustálým dohledem československé komunistické bezpečnosti.

Od roku 1990 byl Oto Mádr šéfredaktorem 'Teologických textů', členem biskupské komise pro teologické vzdělávání kněží a rady České biskupské konference pro sdělovací prostředky. Byl dále členem rady České křesťanské akademie Praha a členem kuratoria Evropské společnosti katolických teologů. V roce 1991 mu byl udělen čestný doktorát Katolickou teologickou fakultou v Bonnu a titul čestného papežského preláta Janem Pavlem II. a roku 1997 byl vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. V roce 1999 byl jmenován kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou