Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Další útoky na křesťany v Egyptě

Datum publikace9. 5. 2011, 18.45
TiskTisk

12 mrtvých a 200 zraněných si vyžádal sobotní (7. května 2011) násilný útok muslimské skupiny proti křesťanům v Imbabě, na severovýchodním předměstí egyptského hlavního města.

Imbaba (EG): Podle svědků, se přibližně 500 salafistických muslimů shromáždilo v sobotu (7. května 2011) večer před koptským kostelem sv. Miny a požadovali vydání ženy, která podle nich konvertovala k islámu a křesťané ji nedobrovolně zadržují. Po vyhrocených diskusích s ochrankou kostela došlo ke střetům doprovázených střelbou a také byly použity benzínové bomby a kameny. I kostel Panny Marie v blízkosti byl zapálen a kostel Al Azra oheň zničil. Armáda dorazila ve velkém počtu, ale dlouho ji trvalo, než oddělila rozvášněné strany a obnovila pořádek.

Ali Gomma, hlavni mufti Egypta, vyzval ke klidu a naléhavě vybídl všechny Egypťany, aby 'drželi pospolu a předešli konfliktům'. Také požádal Vojenskou radu, aby zastavila všechny, kteří ohrožují bezpečnost Egypta.

Střety mezi kopty a muslimy jsou v zemi běžné, křesťané však nyní trpí ještě větším vyloučením ze společnsoti. Pád Mubaraka a spojení křesťanů a muslimů v boji za demokratickou společnost vyvolaly naději na snížení mezi-náboženských napětí. Avšak v souvislosti s blížícími se volbami v září 2011 a se sílícími muslimskými skupinami (např. Muslimské bratrstvo), obavy z násilí rostou.

Salafistická skupina, která se řídí radikálními interpretacemi Koránu, již opakovaně obvinila křesťany z toho, že zadržují ženy, které přestoupily k islámu. Dokonce i útok na koptský kostel v Alexandrii 1. ledna 2011 byl podle všeho vyvolán obviněním patriarchy Shenouda III. z toho, že vězní dvě ženy, které konvertovaly na islám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou