Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kulturní program je jedním z pilířů SDM 2011 v Madridu

Datum publikace11. 5. 2011, 12.45
TiskTisk

Hudba, divadlo, film, tanec, výstavy – to všechno bude součástí kulturního programu Světových dní mládeže (SDM) v Madridu 2011, který byl v polovině dubna představen v hlavním sídle SDM 2011 v Madridu. Za Českou republiku se do programu dostaly 3 projekty: výstava fotografii s názvem Brána naděje od Jindřicha Štreita, taneční představení valašského folklorního souboru Dúbrava a koncert Biblických písní Antonína Dvořáka v interpretaci Jana Šprty a Pavla Borského. 

Madrid (ES) / Praha (CZ): Oddělení kultury Světových dní mládeže (SDM) 2011 představilo na tiskové konferenci v Madridu v polovině dubna kulturní program SDM. 'Vedle hlavních setkání se Svatým otcem a katechezí je kulturní program jedním z hlavních pilířů Světových dní mládeže v Madridu,' uvedla Carla Diez de Rivera, ředitelka Oddělení kultury SDM a dodala, že 'vice než 300 aktivit z 37 zemi z pěti kontinentů jsou důkazem kulturního bohatství křesťanů'. Poutníci, kteří se oficiálně zaregistrují na SDM, budou mít bezplatný vstup na všechna kulturní představení, která se v Madridu uskuteční od pondělí 15. do soboty 20. srpna 2011.

Důležitým kritériem pro výběr projektů kulturního programu bylo, že musí být aktuální, univerzální, umělecky kvalitní, musí svědčit o křesťanských ctnostech a vztahovat se také k mottu setkání: 'V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry. (srv. Kl 2,7)'. Českou republiku budou prezentovat v Madridu tři projekty. Zaprvé výstava fotografií s názvem 'Brána naděje' od Jindřicha Štreita. Jedná se o cyklus fotografií, který ukazuje duchovní rozměr našich životů, od narození až do smrti, od dítěte, které se chystá na křest až do konce života. Fotografie odrážejí víru, naději a lásku, které se objevují v každodenních radostech a starostech života. Během výstavy se budou promítat fotografie ze života mladých lidí v České republice. Jindřich Štreit je známý český fotograf. Připravil více než 850 samostatných výstav v Evropě i zámoří. Podílel se na mnoha mezinárodních sympoziích. Vydal 25 knih a bylo o něm natočeno několik filmů. Výstava se uskuteční v kulturním centru Fernan Gomez.

Druhým českým projektem je cyklus deseti skladeb Biblických písní od Antonína Dvořáka, který 16., 17. a 18. srpna 2011 zahraje na varhany Jan Šprta a zpěvem ho doprovodí Pavel Borský v kostele Iglesia Santa Barbara v centru Madridu. Oba jsou absolventi konzervatoře v Brně. Na prostranství před kostelem Iglesia Santa Barbara zahraje, zatančí a zazpívá valašský folklorní soubor Dúbrava. Tento valašský soubor, který působí v městě Valašské Klobouky, ve své tvorbě odráží to, co naši předkové cítili, po čem toužili, jak se vyjadřovali při práci, jak oslavovali výroční obyčeje, co dělali ve volném čase. Muzika hraje písně milostné, robotní, svatební a především písně k tanci - točené a staré uherské.

Do kulturního programu SDM 2011 se zapojí i dvě největší národní muzea v Madridu – Prado a Thyssen, která pro poutníky připravila speciální výstavy zobrazující Krista. V muzeu Prado si poutníci budou moci prohlédnout i známé dílo italského umělce Carravaggia s názvem 'Snímání z kříže', které se nachází ve Vatikánských muzeích. Thyssen připravuje výstavu s názvem 'Setkání', která nabídne díla zobrazující veřejný život Krista.

Středa 17. srpna 2011 bude dnem, kdy hlavní kina v centru Madridu (především na známé ulici Fuencarral) budou žít Světovými dny mládeže. Promítání filmu, setkání se známými producenty, či herci bude součástí programu. Jednou z dalších aktivit bude expozice Antonia Gaudího, architekta baziliky Svaté rodiny v Barceloně, s názvem 'Dojetí krásou'. Gaudí se podělí s poutníky o to, odkud čerpá inspiraci.

Jan Pavel II. bude mít v rámci kulturního programu SDM 2011 také své místo. Připravuje se muzikál o jeho životě, fotografická výstava, a presentace jeho básní. Zajímavá bude výstava vysvětlující Teologii těla, titul knihy, která zahrnuje 129 katechezí o lásce, lidské sexualitě a manželství z let 1979 až 1984.

Oddělení kultury SDM 2011 připravuje webovou stránku, jejímž prostřednictvím si budou poutníci moci z nabízeného programu vybrat ještě před příjezdem do Madridu. Veškerý kulturní program a iniciativy se uskuteční v centru Madridu, což ulehčí poutníkům a návštěvníkům lépe prožít tento nezapomenutelný kulturní zážitek během Světových dní mládeže. Tento kulturní festival mládeže chce svojí pestrostí ukázat mladým lidem víru skrze krásu umění.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou