Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nový prefekt Propagandy Fide

Datum publikace10. 5. 2011, 19.45
TiskTisk

Kongregace pro evangelizaci národů (Propaganda Fide) má ode dneška, 10. května 2011, nového prefekta. Je jím arcibiskup Fernando Filoni.

Vatikán: Svatý stolec dnes, 10. května 2011, oznámil změnu ve vedení Kongregace pro evangelizaci národů. Arcibiskup Fernando Filoni, současný zástupce státního sekretáře Jeho Svatosti, sloužil v několika asijských zemích: na Srí Lance, v Íránu, Hong Kongu, Iráku, Jordánsku a na Filipínách. Ve funkci nahradí kardinála Ivana Diase z Indie, jehož funkční období se naplnilo.

Arcibiskup Fernando Filoni se narodil v italském Tarentu 15. dubna 1946. Byl vysvěcen 3. července 1970 a sloužil jako nuncius v mnoha zemích, včetně Srí Lanky, Íránu, Brazílie a Filipín (mezi lety 1992 a 2001). Ačkoliv byl tehdy formálně přiřazen do filipínské Manily, jeho hlavní operační základnou byl Hong Kong. V té době hrál klíčovou roli v takzvané Studijní misi do Číny, spojené s filipínskou nunciaturou. Etabloval tak vztahy s čínskou katolickou církví jak oficiální, tak podzemní.

Později přesídlil do Bagdádu, když jej Jan Pavel II 17. ledna 2001 jmenoval nunciem v Jordánsku a Iráku. Po vypuknutí války v Iráku odmítl opustit nunciaturu a zůstal v zemi po celou dobu konfliktu. V únoru 2006 byl znovu jako nuncius přeložen zpět na Filipíny. V červnu 2007 jej Benedikt XVI. povolal do Říma aby se ujal role zástupce vatikánského státního sekretáře.

Kongregace pro evangelizaci národů byla založena papežem Řehořem XV. roku 1622 jako Svatá kongregace pro šíření víry a je zodpovědná za misijní díla církve.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou