Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Peking se bojí jara národů

Datum publikace10. 5. 2011, 18.30
TiskTisk

Čínská vláda dává najevo obavy ze vzrůstající vlny prodemokratických demonstrací napříč východními zeměmi. Represe vůči aktivistům narůstají, ti se však čím dál častěji přiklání ke křesťanství. Zadržováni jsou věřící a advokáti pronásledovaných, což vrhá stín na letošní Světovou Univerziádu ve městě Šen-čen.

Peking(CHN): V neděli, 8. května 2011, bylo zatčeno dalších 15 křesťanů za modlitbu v ulicích. Konfrontace mezi šu-wangskými evangelíky a čínskými úřady trvá již pátým týdnem od 10. dubna, kdy byli vládou vystěhováni ze svých pronajatých prostor. Tehdy se rozhodli vést bohoslužby v parcích v 'křemíkovém údolí' Pekingu, ve čtvrti Zong Gan Tsun. První neděli bylo zatčeno dohromady 169 věřících, další neděli 50 věřících, 30 za poslední dva týdny a tuto neděli dalších 15. Propuštění jsou drženi v domácím vězení. Někteří prohlašují, že byli potěšeni příležitostí modlit se a zpívat hymny ve vězeňských celách a hlásat evangelium vězeňské ostraze.

Šu-wangská komunita čítá asi 1000 lidí a nepatří do státem kontrolovaného Vlasteneckého Hnutí Evangelických Církví, sdružení evangelických církví kontrolovaného čínskou vládou podobně jako Čínská Vlastenecká Katolická Asociace. Peking v případě evangelíků dovoluje bohoslužby jen registrovaným komunitám na registrovaných místech a s registrovanými duchovními, komunitě v Šu-wang však registraci zablokovala. Někteří čínští akademici se domnívají, že vládní náboženská politika je zastaralá a je na čase ji změnit. V registrovaných komunitách se sdružuje 23 milionů věřících, což je podle odhadů slabá třetina evangelíků v Číně: snad až 80 milionů se schází k zakázaným domácím bohoslužbám.

Podobným způsobem jsou pronásledováni právníci, kteří obhajují aktivisty v kauzách dodržování lidských práv. Dochází k jejich zadržování bez udání důvodu a po návratu jsou taktéž drženi v domácím vězení. Odmítají pak nadále komunikovat s aktivisty a sdělovat podrobnosti svého zadržení s odůvodněním, že 'je to tak lepší.' Organizace pro lidská práva čínských právníků zveřejnila dlouhý seznam jmen právníků, kteří jsou denně systematicky pronásledováni. Organizace Chinese Human Rigths Defenders se také obává, že jsou advokáti po dobu svého zadržování mučeni.

Čínská vláda se na druhou stranu bojí, aby tyto události opět negativně nezastínily důležitou sportovní událost, Světovou Univerziádu v Šen-čen. I proto byli 6. dubna preventivně zadrženi Ni Julan a Dong Jiqin, manželé, kteří v roce 2008 zveřejnili dokumentaci případů nuceného vystěhovávání obyvatel kvůli tehdejšímu obřímu olympijskému projektu. Za svůj otevřený dopis 'Nepotřebujeme olympiádu, ale lidská práva' si od roku 2008 odpykává čtyřletý trest další právník, Yuan Xianchen.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou