Lupa
Obsah Obsah
Portál

Potvrzená smrt bin Ládina rozdělila muslimy

Datum publikace12. 5. 2011, 11.00
TiskTisk

Al-Káida potvrdila smrt svého vůdce, o které se díky tajnostem ze strany USA celosvětově pochybovalo. Reakce na smrt Usámy bin Ládina rozdělila muslimský svět. V Egyptě jasněji vyvstává hrozba Muslimského bratrstva, na Filipínách pokračuje dialog mezi křesťany a muslimy.

Káhira(ET)/Zamboanga(RP): 'Reakce na zabití bin Ládina jsou v Egyptě smíšené. Umírnění muslimové je vítají, ale Muslimské bratrstvo a salafistické a džihádistické skupiny jej prohlašují za hrdinu a mučedníka islámu. Jeho smrt nesníží nebezpečí, kterým zde křesťané a světštěji smýšlící muslimové po Mubarakově pádu čelí,' sdělil P. Rafik Greiche, vedoucí tiskového střediska egyptské katolické církve a mluvčí sedmi egyptských katolických denominací. Rovněž uvedl, že ze strachu před mislimskými fundamentalisty, kteří získávají stále více prostoru v novinách, televizi a na internetu, emigruje také spousta muslimů. 'Muslimští vůdci nazývají křesťany bezvěrci, kteří nemají právo na zastoupení v parlamentu. Tato atmosféra psychologického teroru rozsévá strach mezi těmi, kdo chtějí demokracii, a vyhání je ze země,' vysvětlil P. Greiche.
Muslimské bratrstvo, nejlépe organizovaná islamistická skupina v zemi, vytvořilo pro zářijové volby čtyři politické strany, všechny s jasnými fundamentalistickými prvky. V souladu se zákazem konfesních stran však eliminovali všechny zmínky o islámu jako takovém. Očekává se, že díky své propagandě ve volbách drtivě zvítězí. Možná opozice se formuje z řad mladých demonstrujících z Tahrirského náměstí, ti se však rozdělili do šestnácti skupin, které se snaží zorganizovat do politických stran. Mnozí znich jsou navíc stále ve spojení s Muslimským bratrstvem.

Zatím co se po potvrzení smrti Usámy bin Ládina Al-Káidou na islamistických internetových fórech blízkého a středního východu množí teroristické hrozby, na Filipínách pokračuje dialog mezi křesťany a muslimy beze změn. 'Ládinova smrt na vztazích mezi muslimy a křesťany nic nezměnila. Situace je pod kontrolou. Problémy a rizika jsou stejná, jako před měsícem,' uvedl P. Sebastiano D’Ambra, zakladatel misie v Zamboanze na ostrově Mindanao a člen Hnutí pro mezináboženský dialog Silsilah (arabsky “řetězec”). Dodal, že v posledních dnech zde bylo několik projevů nesouhlasu se zabitím Usámy bin Ládina, většinu muslimů však událost nechává chladnými a upřednostňují pokračování v dialogu.

V sobotu, 7. května 2011, se tak konalo pravidelné měsíční setkání Silsilahu, které se tentokrát zaměřilo na vliv arabského jara na populaci ostrova Mindanao. 'Na setkání muslimové zejména kritizovali západ kvůli jeho roli v libyjské válce, která je motivována ekonomicky. Mnozí muslimští vůdci také kritizovali místní Filipínské samosprávy v autonomních muslimských oblastech, kde bylo v posledních letech možné sledovat mnoho případů korupce,' uvedl P. D’Ambra.

Hnutí Silsilah oslavilo v pondělí, 9. května 2011, 25. výročí od svého založení. Věnuje se projektům a iniciativám, které mají za cíl formaci mladých křesťanů a muslimů.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou