Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Duka se setkal s patriarchou Buttou

Datum publikace13. 5. 2011, 12.45
TiskTisk

V úterý 10. května 2011 navštívil pražský arcibiskup Dominik Duka OP patriarchu Československé církve husitské Tomáše Buttu v jeho sídle v Dejvicích. Jednalo se o první návštěvu arcibiskupa Duky v sídle patriarchy Československé církve husitské.

Praha (CZ): Pražský arcibiskup Dominik Duka se od svého nástupu na stolec pražských arcibiskupů postupně setkává se zástupci církví sdružených v Ekumenické radě církví. Tak jako s těmi, s nimiž se již setkal, hovořil také se zástupci Československé církve husitské o ekumenické spolupráci. Spolu s patriarchou Buttou, pražským biskupem doc. Davidem Tonzarem a místopředsedkyní ústřední rady dr. Ivanou Macháčkovou hovořil nejen o duchovní službě, která již funguje v armádě, či věznicích, ale také o možném zřízení duchovní služby pro hasičský záchranný sbor, policii a další oblasti. Právě tato duchovní služba je totiž příkladem dobré ekumenické spolupráce.

Kromě současné situace kolem majetkového narovnání se obě strany dotkly také spolupráce při oslavách výročí upálení Mistra Jana Husa, které si budeme připomínat v roce 2015. Bylo zmíněno, že nedávno obnovená ekumenická husovská komise, která má za sebou již dvě setkání, musí zaměřit svou pozornost také na to, aby se výročí stalo určitou inspirací i pro přítomnost s pohledem do budoucna. Jako jakýmsi výchozím bodem pro ekumenicky otevřenou diskusi by mohla být kniha doc. Jiřího Kejře 'Jan Hus známý i neznámý'. Shoda panovala také v tom, že by členem týmu, který pracuje na obnově Husova rodného domu v Husinci u Prachatic, jež se má stát kulturně-vzdělávacím centrem, mohl být také jeden z katolických badatelů specializujících se na postavu českého reformátora.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou