Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropští biskupové vítají 'Registr průhlednosti'

Datum publikace13. 5. 2011, 13.00
TiskTisk

Biskupové Rady evropských biskupských konferencí kladně kvitují přijetí legislativy ustanovující společný 'Registr průhlednosti' pro Evropský parlament a Evropskou komisi ze středy, 11. května 2011. V registru budou vedeny všechny společnosti a jednotlivci, kteří se podílejí na evropské legislativě.

Brusel(B): Rada evropských biskupských konferencí (COMECE) chválí přijetí opatření, které zprůhlední legislativní procesy na evropské úrovni a vnese řád na místo šedé zóny lobby. Průhlednost je katolickou církví ceněna jako důležitý prvek demokratické společnosti a je zcela zásadní, že se jí dostává odpovídající pozornosti ze strany institucí Evropské unie.

Nový Registr průhlednosti má šest oddílů: I – Odborné poradenství/právnické firmy, II - 'Podnikoví lobbisté'/profesionální asociace, III – Nevládní organizace, IV – Think-tanky, akademici a výskumné organizace, V – Organizace zastupující církve a náboženské společnosti, VI- Místní, regionální a městské autority, ostatní veřejnost a smíšené entity. Dochází v něm k nezbytnému oddělení a rozlišení mezi lobisty a zástupci různých zájmových skupin na straně jedné a celky a jednotlivci, kteří s nimi nemají nic do činění na straně druhé. V odíle o církvích navíc Registr rozeznává jejich identitu, roli a status a upřesňuje, že církve jako takové v registru zahrnuty nebudou - vstoupí do nich jejich zastupující orgány.

Jako zástupce katolických biskupských konferencí v členských státech EU a “zrcadlo” evropských institucí je sekretariát COMECE v pozici opravňující ke vstupu do Registru. Jakmile bude Registr začleněn do mechanismů evropského Parlamentu a Komise, COMECE se k němu po odpovídajícím vnitřním schvalovacím procesu připojí.

Přínos Registru je převážně etické a morální povahy: jeho vklad do evropské legislativy je inspirován Písmem a zaměřen na prosazování důstojnosti každé lidské bytosti a společného dobra. COMECE je zastáncem etických hodnot a nezastupuje podnikatelské či soukromé zájmy, nýbrž vede 'otevřený a průhledný pravidelný dialog' s institucemi EU na základě článku 17 (3) Smlouvy o fungování EU.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou