Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Česká pobočka Institutu Jana Pavla II

Datum publikace18. 5. 2011, 12.30
TiskTisk

Institut Jana Pavla II. pro manželství a rodinu by se mohl v dohledné době dočkat pobočky v České republice. Nápad tamního bývalého studenta Mgr. Davida Macka, M.A. a  velvyslance u Svatého stolce JUDr. Pavla Vošalíka se zalíbil hejtmanovi Jihomoravského kraje JUDr. Michalu Haškovi.

Vatikán: Římská centrála institutu Jana Pavla II. pro manželství a rodinu hostila v pondělí, 16. května 2011 delegaci Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem. Člen rady Jihomoravského kraje a absolvent tohoto institutu Mgr. David Macek přibližuje důvod této návštěvy:

'Před deseti lety jsem měl možnost na tomto institutu studovat a díky navázaným přátelským vztahům a také díky iniciativě velvyslance ČR při Svatém stolci pana Vošalíka jsme začali uvažovat, že by bylo možné založit jednu sekci tohoto institutu také v České republice. Tento institut je totiž podle přání Jana Pavla II. rozšířen na všech kontinentech, ale v Evropě má kromě římské centrály jen jednu pobočku ve Španělsku. Dnes tento papežský institut hostil delegaci Jihomoravského kraje pod vedením hejtmana a již se zcela vážně hovoří o projektu zřízení jeho české sekce u nás na Moravě. Pan hejtman tomu vyslovil politickou podporu a otevírá se tak možnost, že by se tento institut založený na podporu manželství a rodiny stal jakýmsi živým pomníkem nového blahoslaveného Jana Pavla II. na jižní Moravě. Je samozřejmě hezké, že se otevírá řada nových kaplí a světí sochy nového blahoslaveného, ale já bych považoval za velmi šťastné, kdyby se nám povedl realizovat skutečně živý monument, tedy místo, kde by lidé věnující se pastoraci rodin a pracující pro rodiny v rámci manželských poraden a rodinných center měli možnost se vzdělávat a poznávat původní Boží záměr s manželstvím a rodinou. Zároveň by tento institut byl součástí celosvětové sítě, která je z akademického hlediska mimořádné prestižní.'

Původní Papežský institut pro studium manželství a rodiny byl odpovědí Jana Pavla II. na biskupskou synodu roku 1980 věnovanou rodině. Synodní otcové tehdy volali po zřízení teologického centra věnujícího se studiu církevního učení o manželství a rodině. Jan Pavel II proto zřídil vedle Institutu i Papežskou radu pro rodinu. Založení Institutu mělo být oznámeno 13. května 1981, ale bylo oddáleno atentátem na svatého otce. Nakonec bylo ohlášeno 7. října 1982 na svátek Panny Marie Královny posvátného růžence a Institut byl svěřen do ochrany Nejsvětější Panny Marie pod jejím fatimským titulem.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou