Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pražský arcibiskup přijal ředitele Misijních děl v Indii

Datum publikace17. 5. 2011, 18.30
TiskTisk

V úterý 17. května 2011 se pražský arcibiskup Dominik Duka OP v Arcibiskupském paláci setkal s ředitelem Papežských misijních děl v Indii Mons. Ignaci Siluvaiem, kterého během návštěvy ČR provází jeho český protějšek P. Jiří Šlégr. Kromě jiného se hovořilo také o štědrosti českých dárců.

Praha: Papežská misijní díla v Česku znovu obnovila svoji činnost krátce po pádu komunismu. Pozoruhodné je, že i když se u nás hlásí ke katolické víře menšina obyvatel, sbírky a dary na papežské misie řadí Českou republiku mezi prvních deset zemí v Evropě. Tato skutečnost jen potvrzuje názor pražského arcibiskupa Dominika Duky, který odmítá hovořit o Češích jako ateistech. Zbožnost lze jen velmi těžko měřit. Něco však o ní může vypovídat také ochota Čechů přispívat na misijní a charitativní díla v zahraničí.

Náboženská situace v naší zemi byla rovněž tématem setkání na Arcibiskupství pražském. Arcibiskup Duka ocenil štědrost českých dárců a Mons. Siluvai potvrdil, že si je této dobré vůle vědom. Mimo jiné také proto byla návštěva České republiky dlouho jeho velikým přáním. (Chtěl navštívit především kostel Panny Marie Vítězné a Pražské Jezulátko, která se v Indii těší veliké oblibě.) Pražský arcibiskup i ředitel indických papežských děl se shodli na velikém významu Papežských misijních děl a na nutnosti dobré spolupráce. V této souvislosti pražský arcibiskup poukázal také na významné působení Charity ČR v Indii. P. Jiří Šlégr, ředitel českých Papežských misijních děl, připomněl, že za 12 let působení Mons. Siluvaie se Papežská misijní díla v Indii obdivuhodně rozvinula a sbírky po celé zemi stouply šestinásobně.

Papežská misijní díla mají za úkol podporovat misionářskou činnost v misijních oblastech světa. Snaží se konkrétní pomocí odpovídat na velké problémy dnešního světa jako je bída, hlad, lepra, negramotnost, AIDS apod. Skrze spolupráci s misionáři a misijními pracovníky nabízí jak duchovní tak hmotnou pomoc. Jsou jednou z největších světových organizací, které se systematicky zabývají pomocí misiím a působí asi ve 200 zemích světa při národních biskupských konferencích.

Činnost Papežských misijních děl, která je koordinována Kongregací pro evangelizaci národů a generálním sekretariátem v Římě, se soustřeďuje na čtyři základní oblasti: šíření víry, pomoc dětem, podpora kněžského a řeholního dorostu, zabezpečení kněží, řeholníků a řeholnic v misijních oblastech a vytváření misijního povědomí mezi kněžími a řeholníky světa. Princip činnosti spočívá v tom, že každý, kdo chce podpořit misijní činnost, přispívá do 'společné pokladnice', ze které se potom podle aktuální potřeby spravedlivě rozděluje.

V České republice byla činnost Papežských misijních děl obnovena v roce 1993 jmenováním českého národního ředitele. Pod jeho vedením se tým dobrovolných spolupracovníků snaží, aby činnost misií vešla ve známost, usiluje současně o finanční podporu misií, o výchovu k spoluzodpovědnosti za šíření dobra ve světě a o pomoc při zprostředkování pobytu dobrovolníků na misijních stanicích v zemích třetího světa. Sbírky a dary na papežské misie řadí Českou republiku ve dvou ze třech Misijních děl do prvních deseti zemí v Evropě. Více na www.misijnidila.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou