Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Anglikánsko – katolický dialog probíhá v klášteře Bose

Datum publikace19. 5. 2011, 12.00
TiskTisk

Třetí fáze Anglikánsko – římsko-katolické mezinárodní komise (ARCIC III) probíhá ve dnech 17. – 27. května 2011 v klášteře Bose na severu Itálie. Setkání expertů katolické a anglikánské církve se zaměří na téma 'Církev jako společenství na lokální a univerzální úrovni'.

Bose (IT): Klášter Bose byl založen poslední závěrečný den 2. vatikánského koncilu v prosinci 1965 a je místem reflexe a modlitby, ale také místem konání důležitých ekumenických setkání. Oficiální dialog mezi katolickou a anglikánskou církve iniciovali v roce 1966 papež Pavel VI. a canterburský arcibiskup Michael Ramsey. Konkrétně ho realizuje Anglikánsko – římsko-katolická mezinárodní komise (ARCIC) založená v roce 1970, a Mezinárodní anglikánsko – římsko-katolická komise pro jednotu a misie (IARCCUM) založená v roce 2001, za účelem přenášet do konkrétních kroků úroveň dosaženého duchovního společenství.

ARCIC III. má 18 členů (10 anglikánů a 8 katolíků) a vytváří tak širokou škálu kulturní pestrosti a teologických disciplín. Setkání předsedají za katolickou církev Mons. Bernard Longley, arcibiskup Birminghamu, Anglie a za anglikánskou církev arcibiskup David Moxon z diecéze na Novém Zélandě. Arcibiskup Longley před zahájením vysvětlil, že to byl sám papež Benedikt XVI. a arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, kteří povzbudili pokračování tohoto dialogu během jejich setkání v Římě v listopadu roku 2009 a požádali mezinárodní komisi, aby se 'zabývala důležitými tématy eklesiologického a etického rozměru, která tuto společnou cestu ztěžují'. Diskuse expertů katolické a anglikánské církve se ohlédne nad výsledky předcházejících setkání komise a bude zkoumat tíživé etické problémy, které jsou výzvou v učení obou církví.

Otázka přestupu anglikánů ke katolické církvi nebude během tohoto setkání hrát žádnou významnou roli, zdůraznil Mons. Mark Langham, z Papežské rady pro jednotu křesťanů, který toto zasedání spoluvede za katolickou stranu. 'Vždycky jsme říkali, že cesta tradičního ekumenického dialogu je jiná, než ta, kterou se vydávají jednotlivci, nebo malé skupiny, které přestoupí. … My svou práci nevidíme v rámci otázky Ordinariátu, to je jiné téma. Naším úkolem je zdůraznit tradiční vztahy mezi anglikánskou a římsko-katolickou církví, které více jak 40 let vycházejí z našich setkání. I když je otázka ordinace velmi důležitým aspektem v rámci ekumenických vztahů, tak v naší diskusi nebude hrát roli.' Ordinariátem je myšlena struktura v rámci katolické církve, kterou zřídil papež Benedikt XVI. pro anglikány, kteří chtěli přestoupit ke katolické církvi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou