Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poděkování za pomoc v boji proti malomocenství

Datum publikace18. 5. 2011, 18.15
TiskTisk

Ve středu 18. května 2011 bude pražský arcibiskup Dominik Duka OP od 17.30 hodin slavit v kostele sv. Ignáce v Praze mši svatou na poděkování za dílo Likvidace lepry. Při této příležitosti bude také podepsáno slavnostní ujednání o dalším rozvoji této pomoci u nás.

Praha: Občanské sdružení „Likvidace lepry“ založil akademický malíř Jiří Holý v roce 1992. Cílem sdružení je pomáhat k likvidaci lepry a TBC. Pražský arcibiskup Dominik Duka chce přispět k zachování činnosti tohoto díla, ale také k jeho dalšímu rozvoji. Zřídil proto církevní právnickou osobu „Likvidace lepry – TBC“, která je podřízena přímo Arcibiskupství pražskému. Přáním pražského arcibiskupa je, aby tato nová církevní právnická osoba navazovala na významné dílo Likvidace lepry.

Církevní právnická osoba Likvidace lepry – TBC bude poskytovat služby potřebným ve třetím světě v duchu již existujících projektů díla Likvidace lepry. Bude se snažit nadále rozvíjet činnost, kterou do této doby vedl pan Jiří Holý. Naváže na jeho úsilí budovat ve třetím světě lepra-TBC dispenzáře a nemocnice a také všechna další zařízení jako například ubytovny, studny, útulky, kulturní zařízení, školy a učebny. Osvětovou činností bude i nadále šířit obecné povědomí o problematice lepry a jiných nebezpečných infekčních chorobách a spolupracovat s nejrůznějšími řeholními řády v postižených oblastech.

V roce 1992 biskupská konference rozhodla, že nemá námitky proti působení díla Likvidace lepry v katolické církvi a biskup Jaroslav Škarvada nad ním převzal záštitu. Brzy po zahájení činnosti se ukázalo, že pomoc musí být rozšířena nejen na nemocné leprou, ale – zvláště po objevení léku proti lepře – i na lidi z této nemoci vyléčené, oběti lepry: invalidy, sirotky po rodičích s leprou a další nemocné infekčními chorobami ve třetím světě (především TBC), a to zasíláním léků a vybavením leprosárií a lepracenter. V dnešní době je podporována výstavba i provoz nemocnice, dispenzářů, mobilní kliniky, školy pro sirotky, ubytování pro sirotky „Domov Ježíška“, konvent pro řeholní zdravotní sestry a zemědělská farma, zajišťující samozásobování

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou