Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež výbízí k modlitbě za čínskou církev

Datum publikace19. 5. 2011, 14.45
TiskTisk

Na generální audienci ve středu 18. května 2011 zdůraznil Benedikt XVI. povinnost katolíků ve světě modlit se za udržení jednoty s čínskou církví. Světový den modliteb za církev v Číně připadá na svátek Panny Marie Pomocnice křesťanů 24. května. Čína bohoslužby zakazuje.

Šanghaj (CHN) / Vatikán: Papež Benedikt XVI. na generální audienci 18. května 2011 apeloval na všeobecnou církev ve světě, aby se modlila za věřící v Číně. 'Jako všude, v Číně prožívá Kristus svou oběť. Věřící mají právo na naše modlitby, potřebují je,' zdůvodnil papež.

'Víme ze Skutků apoštolů, že když byl Petr vězněn, všichni se usilovně modlili a výsledkem bylo, že jej přišel osvobodit anděl. Udělejme to stejně.' Papežův apel předjímá liturgickou památku Panny Marie Pomocnice křesťanů. Pod tímto titulem je Panna Marie uctívána v šanghajském chrámě na vrchu Še-Šan a Benedikt XVI. vyčlenil tento den pro každoroční modlitby za Čínu. 'Katolíci na celém světě mají povinnost modlit se za církev v Číně,' zdůraznil papež.

Církev si je vědoma tísnivé situace v Číně. 'Všem kněžím a všem katolíkům, kteří čelí těžkostem svobodně vyznávat víru vyjadřujeme svou účast,' uvedl. 'Svou modlitbou jim můžeme pomoci najít cestu k udržení živé víry, silné naděje a vroucí lásky k lidem. Můžeme jim vyprosit, aby jejich přání zůstat v jednotě s všeobecnou církví bylo silnější než pokušení vydat se cestou nezávislou na Petrovi.'

Světový den modliteb za církev v Číně, který Benedikt XVI. ustanovil v roce 2007, budou číňané slavit obtížně. Čínské úřady již zakázaly pořádání poutní bohoslužby v šangajském chrámě Pany Marie Še-Šanské v den slavnosti 24. května. Še-šanská katedrála z druhé poloviny 19. století je však nejvýznamějším poutním místem neodkloněné církve a někteří věřící proto hodlají obejít zákaz pořádáním pouti jiný den.

Papežova výzva k modlitbě je reakcí na ilegální vynucenou volbu nového, vládou schváleného biskupa diecéze Shantou v provincii Guangdong na jihovýchodě země a prohlášení předsedy Čínské vlastenecké katolické asociace, bývalého seminaristy Liu Bainiana, že by Vatikán neměl do vnitřních záležitostí církve v Číně zasahovat.

 

V příloze článku najdete List papeže Benedikta XVI. biskupů,, kněžím, zasvěceným osobán a věřícím laikům katolické církve v Čínské lidové republice včetně modlitby k Panně Marii Šešanské .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou