Lupa
Obsah Obsah
Portál

Noc kostelů v brněnské diecézi letos po třetí

Datum publikace23. 5. 2011, 15.31
TiskTisk

Ekumenická bohoslužba (16.30 hodin) a zvonění kostelních zvonů jihomoravské metropole (18.00 hodin) se v pátek 27. května  stanou pro všechny zájemce znamením, že třetí Noc kostelů v brněnské diecézi právě začíná.

Brno:  Brožura s programem Noci kostelů v Brně je již nyní návštěvníkům k dispozici v jednotlivých kostelech a na brněnských informačních centrech, k dostání bude i během samotného večera. Kromě programů 37 kostelů v Brně zde návštěvníci najdou také mapu Brna, kde jsou vyznačeny zapojené kostely.

Brožura je návštěvníkům k dispozici ke stažení zde.  

V letošním roce tvoří návštěvníky vyhledávaný poutnický pas a brožura s programem Noci kostelů v Brně jeden celek. Každý kostel má tedy v brožuře, kromě programu a kontaktních informací, vyhrazen také prostor pro otisk pamětního razítka, což každoročně vítají nejen sběratelé razítek. Návštěvníci, kterým se podaří nasbírat alespoň 20 razítek, získají v katedrále sv. Petra a Pavla certifikát poutníka. Pro razítka si mohou návštěvníci přijít i během roku, a to vždy po nedělních bohoslužbách, jejichž čas je v brožuře vyznačen mezi informacemi o jednotlivých kostelech.

V celé brněnské diecézi je zapojeno 134 kostelů a modliteben (v roce 2010 jich bylo 83). Za pozornost stojí, že v Rakousku, odkud akce přešla do naší vlasti,  se účastní letos 750 kostelů, zatímco v České republice dosud rekordních 920. A premiérově zapojené Slovenko nabízí návštěvníkům program v 94 chrámech.

 

 Několik tipů k návštěvě Noci kostelů v brněnské diecézi


 (Podrobný program na www.nockostelu.cz
 
Vyhlídka z věží
V pátek 27. května během Noci kostelů budou mít návštěvníci jedinečnou možnost vystoupit na věže kostelů, které nejsou běžně přístupné.
Tuto příležitost poskytne v Brně např. kostel sv. Jakuba, jehož 96 metrů vysoká věž vévodí moravské metropoli. Schodištěm ve tvaru dvojité šroubovice mohou návštěvníci vystoupat až do patra, kde jsou umístěny zvony a odkud budou vidět celé město „jako na dlani“.
Do širokého okolí se budou moci z věží rozhlédnout také návštěvníci kostela sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích, kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Šlapanicích, kostela sv. Vavřince v Hodoníně, kostela sv. Stanislava v Kunštátě, baziliky sv. Prokopa a Panny Marie v Třebíči, kostela sv. Mikuláše v Šitbořicích, kostela sv. Václava ve Znojmě-Louka, kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou nebo kostela sv. Jiljí v Kobeřicích u Brna.
 
Světový unikát přístupný ve Vranově v Brna
Současně s výstavbou kostela na Vranově u Brna byla pro rod zakladatele zřízena krypta; do nynější empírové podoby byla nákladně upravena na začátku 19.stol. Je zde dosud pohřbeno na 50 členů liechtensteinského rodu, jako poslední zde spočinula princezna Marie Benedikta v lednu 1992, která chtěla být pochována po boku svého otce pohřbeného v roce 1938. Je to světový unikát, kdy členové panujícího rodu cizího státu byli pohřbíváni mimo výsostné území své země, v tomto případě Liechtensteinského knížectví (Fürstentum Liechtenstein).
 
Vizualizace kostela sv. Mikuláše na nám. Svobody
Zvony z kostelních věží se rozezní až před šestou hodinou, ale na náměstí Svobody v Brně po více 140 letech začne už během odpoledne ožívat zbořený kostel sv. Mikuláše, který stával na náměstí Svobody od počátku 13. století. Do více než metrové výšky vyroste část presbytáře kostela vystavěná z dřevěných latí. Během večera se mohou návštěvníci Noci kostelů na vystavených panelech dozvědět informace o historii tohoto zbořeného kostela, který stával na náměstí Svobody až do roku 1870. Doprovodný program bude probíhat také na pódiu.
 
 
 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou