Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Egypt se snaží uhladit vztahy s Vatikánem

Datum publikace24. 5. 2011, 17.45
TiskTisk

Návštěva egyptského ministra zahraničí, Nabila Al-Arabi,  u vedení Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinála Jean-Luise Taurana,  a u jeho vatikánského protějšku, arcibiskupa Dominiqua Mambertiho, ve středu 18. května 2011 obnovila nedávno jednostranně zastavené vztahy.

Káhira (EGY), Vatikán: Egyptský ministr zahraničí, Nabil Al-Arabi navštívil před týdnem, 18. května 2011, prezidenta a sekretáře Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinála Jean-Luise Taurana a arcibiskupa Piera Luigi Celatu. Kardinál Taurana 'zdůraznil úctu Jeho Svatosti papeže Benedikta XVI. k lidu a autoritám Egypta a připravenost Svatého stolce pokračovat na cestě mezináboženského dialogu a spolupráce s Al-Azharem, která byla od roku 1998 pravidelná.'

Al-Arabiho návštěva proběhla několik měsíců poté, co nejvyšší autorita sunitského islámu, velký imám Ahmad El-Tayeb a Výzkumná rada Univerzity Al-Azhar v Káhiře jednostranně zmrazili vztahy s Vatikánem. Al-Azhar zastavil dialog 20. ledna 2011 jako protest proti výrokům Benedikta XVI. o náboženské svobodě, které pronesl v reakci na útoky na koptské křesťany v Alexandrii.

Papež se problému svobody vyznání dotkl v lednu několikrát ještě před zmíněnými útoky, mj. při pozdravech před modlitbou Anděl Páně, ve své řeči k diplomatům a v poselství ke Světovému dni míru. Velký imám El-Tayeb považoval papežovy výroky po útocích na kopty za zasahování do vnitřních záležitostí Egypta a egyptský velvyslanec u Svatého stolce se podle Vatikánu 'vrátil do Káhiry na konzultaci s egyptským ministerstvem zahraničí.' Vše se odehrálo ještě před rezignací prezidenta Muhammada Husního Mubaraka.

Podle Vatikánu egyptský ministr zahraničí na středečním setkání 'vyřídil pozdravy al-azharského šejka, profesora Ahmada El-Tayeba, a vyjádřil jeho touhu, jakožto velkého imáma, aby byly nedávné potíže ve vztahu ke Svatému stolci překonány.'

Egyptská Státní informační služba vydala zprávu o třicetiminutovém setkání ministra zahraničí s jeho vatikánským protějškem, arcibiskupem Dominiquem Mambertim. 'El-Arabi uvedl, že jeho současná návštěva Vatikánu má za cíl vyjasnit atmosféru mezi Egyptem a Svatým stolcem a odstranit pocity, které značnou dobu mařily vztahy,' píše se ve zprávě.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou