Prohlášení arcibiskupa Duky k úmrtí arcibiskupa Otčenáška

Přinášíme prohlášení arcibiskupa Dominika Duky OP, předsedy České biskupské konference, k úmrtí arcibiskupa Karla Otčenáška, emeritního biskupa královéhradecké diecéze, který zemřel v pondělí 23. května 2011 v Hradci Králové ve svých 91 letech.
Publikováno: 24. 5. 2011 12:40

Praha (CZ): Po vyslechnutí zprávy, že můj předchůdce na stolci královéhradeckého biskupa, arcibiskup Karel Otčenášek, ukončil své pozemské putování, aby odešel k nebeskému Otci, se mne zmocnilo pochopitelné dojetí. Jsou zprávy, které už jsou očekávané, protože otec Karel dovršil 91 let a měl jsem možnost se s ním před více jak týdnem setkat při uvedení nového hradeckého biskupa do úřadu a tušil jsem tedy, že nás brzy opustí. Provázím jej tedy v modlitbách, protože pro mne byl skutečnou otcovskou postavou v duchovním slova smyslu.

Patřil vlastně mezi poslední velké osobnosti umlčované církve a na jeho osudech se dá dobře popsat dlouholetý boj katolické církve s komunistickým režimem. Odchází pevný svědek víry, člověk, pro kterého věrnost slibu, věrnost ideálu nebyla prázdným slovem. Co je však v těchto chvílích zvláště dobré připomenout a brát si jako inspiraci, je jeho vztah k národu a vlasti. Dnes, kdy se mnozí vyhýbají uvažování o vlastenectví, mateřštině, národu, byl to právě arcibiskup Karel, který se nestyděl vyznat z toho, kam patří, kde je jeho srdce. Bůh a národ byly pro něj pojmy s hlubokým obsahem, vzájemně propojené. Jeho láskyplné spřátelování v Duchu svatém se všemi lidmi dobré vůle zůstane jeho odkazem. Nechť odpočívá v pokoji.

+ arcibiskup Dominik Duka OP

předseda České biskupské konference