Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kongregace salesiánů odmítá jakoukoli relativizaci pedofilie

Datum publikace25. 5. 2011, 14.35
TiskTisk

Řeholní kongregace Salesiánů vydala tiskové sdělení, ve kterém odmítá jakoukoli relativizaci zločinu pedofilie.

Řím (IT): Řeholní kongregace Salesiánů tak reagovala na skandální prohlášení provinciála nizozemských salesiánů P. Hermanna Sproncka v rozhovoru pro tamní televizi RTL, který pak přebrala některá italská média. Z televizního interview mimo jiné vyšlo najevo, že další 73 letý nizozemský salesián jmenovaný pouze iniciálou van B. je členem legálně v Holandsku působícího sdružení Martijn, které propaguje snížení zákonné věkové hranice pro sexuální styk na 12 let. Také zmíněný P. Spronck se v televizním rozhovoru vyslovil jednoznačně pro tuto hranici.

Vedení salesiánů oznámilo, že jakákoli podpora sdružení, jež usiluje o legalizaci pedofilie, je v naprostém rozporu s posláním kněze a řeholníka. Dotyčný nejmenovaný salesián byl proto okamžitě zproštěn veškeré pastorační aktivity a probíhá s ním disciplinární církevní řízení. Také P. Hermann Spronck byl okamžitě zbaven funkce provinciála a další kázeňská opatření v jeho případě budou také následovat.

P. Francesco Maraccani, generální prokurátor Salesiánů, jenž je podepsán pod tiskovým sdělením z pondělí 23. května 2011, se omlouvá všem, kteří byli zmíněným televizním vystoupením nizozemského provinciála salesiánů zaskočeni a pohoršeni.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou