Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ministr Heger vypustil potraty z návrhu zákona

Datum publikace25. 5. 2011, 17.30
TiskTisk

Ministr zdravotnictví Leoš Heger vypustil z návrhu zákona o specifických zdravotních službách téma týkající se potratů. Pro některé politiky by prý mohlo být důvodem, aby hlasovali proti reformě.

Praha (CZ): Ministr chce vynětím potratů usnadnit schválení zdravotnické reformy. Podle legislativního náměstka ministra Martina Plíška zůstane v platnosti dosavadní úprava, než bude připraven zákon nový.  'My jsme se rozhodli na základě určitých diskusí, že z návrhu o specifických zdravotních službách vypustíme celou pasáž, která se týká umělého ukončení těhotenství. Vzhledem k tomu, že jde o složitou problematiku, ke které je potřeba vést diskusi nejen z hlediska zdravotního výkonu, ale i v oblasti etické, tak v tuto chvíli tuto problematiku řešit nebudeme,' řekl náměstek.  'Nechceme poslance postavit do situace, kdy by třeba kvůli výhradě svědomí nemohli hlasovat pro tento reformní zákon, který je součástí balíku zákonů o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě,'  vysvětlil Plíšek.

Ministerstvo počítá podle něj s 'delší a zevrubnou' diskusí, aby byla nalezena celospolečenská shoda, a pak zpracuje samostatný zákon o potratech.

Současná právní úprava potratů nevyžaduje aktuálně žádné změny, odpovídá požadavkům EU na tuto oblasti. Stanoví totiž, že potrat z jiného než zdravotního důvodu nemůže být proveden ženě, která se zdržuje v ČR přechodně. Z toho lze dedukovat, že potrat zde mohou podstoupit ženy ze zemí EU, jak to odpovídá evropským předpisům o rovném zacházení v rámci EU, a ženy z třetích zemí, které zde mají trvalý nebo dlouhodobý pobyt. Platná norma neumožňuje takzvanou potratovou turistiku.

Evropská komise ani Rada Evropy platnou úpravu nikdy nenapadly. Platí tedy nadále i to, že lékař má o provedení potratu informovat zákonného zástupce dívky do jejích 18 let. Reformním zákonem se měla hranice snížit na 16 let. Zákon o specifických zdravotních službách upravuje i umělé oplodnění, tuto část ministr v reformním balíku nechává.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou