Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy na VII. světové setkání rodin v Miláně 2012

Datum publikace25. 5. 2011, 19.00
TiskTisk

V úterý 24. května 2011se v Aule Jana Pavla II. v sídle tiskové kanceláře Svatého stolce konala tisková konference, během které byl představený dokument s názvem 'Rodina - práce a slavení', který je souborem přípravných katechezí na VII. světové setkání rodin, jenž se uskuteční v Miláně od 30. května do 3. června 2012.

Vatikán: Název publikace, kterou vydalo Vatikánské knižní nakladatelství, se shoduje s tématem VII. světového setkání rodin, které se uskuteční v Miláně od 30. května do 3. června 2012 a zní 'Rodina - práce a slavení'. Přípravné katecheze prezentovali na tiskové konferenci kardinál Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu, kardinál Dionigi Tettamanzi, arcibiskup Milána a další. Jak uvedl kardinál Ennio Antonelli, tato iniciativa má věřící připravit na blížící se setkání a má přispět také k obnově pastorace rodin a k osvěžení znalosti katolické sociální nauky v místních církvích.

Připomeňme, že v září 2010 byl zveřejněn dopis papeže Benedikta XVI. k VII. světovému setkání rodin, ze kterého citujeme: 'Práce a slavení jsou úzce spojené s životem rodin: podmiňují jejich volby, mají vliv na vztah mezi manžely a mezi rodiči a dětmi, zasahují do vztahu rodiny ke společnosti a k církvi. Písmo svaté (srov. Gn 1-2) nám říká, že rodina, práce a sváteční den jsou dary a požehnání od Boha, aby nám pomohly plně prožívat lidský život. Každodenní zkušenost dokazuje, že pravý vývoj osoby obsahuje jak individuální, rodinný a komunitární rozměr, tak činnost, funkční vztahy, a také otevřenost vůči naději a bezmeznému dobru.'

Svatý otec dále v listu poukazuje na důsledky současné organizace práce a tržní konkurence, zaměřené na maximální zisk, které přispívají k rozbití rodiny a k individualistickému životnímu stylu. A také zdůrazňuje odkaz apoštolské exhortace Familiaris Consortio, což je tzv. 'Magna charta' pastorace rodin, jejíž 30. výročí si připomeneme v tomto roce.

Za zmínku v této souvislosti také stojí, že od března 2011 funguje nová webová stránka Papežské rady pro rodinu www.familia.va, která nabízí aktivní komunikaci s dikasteriem, informace o jeho aktivitách a konkrétně o blížícím se VII. světovému setkání rodin v Miláně v roce 2012.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou