Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež Benedikt XVI. navštíví Chorvatsko

Datum publikace26. 5. 2011, 15.05
TiskTisk

Za necelé dva týdny navštíví papež Benedikt XVI. Chorvatsko (4. – 5. června 2011). Podnětem pro tuto 19. zahraniční cestu Svatého otce je Národní den katolických rodin 5. června 2011 v Záhřebu. Návštěva se uskuteční v závěrečné fázi jednání o přistoupení Chorvatska do Evropské Unie. Včera (25. května 2011) byla také novelizována smlouva mezi Svatým stolcem a Chorvatskou republikou o katolických školách.

Vatikán / Záhřeb (HR): V kontextu blížící se návštěvy papeže Benedikta XVI. v Chorvatsku (4. – 5. června 2011) došlo včera (25. května 2011) ve Vatikáně k novelizaci smlouvy mezi Svatým stolcem a Chorvatskou republikou, která byla podepsaná před 15 lety. Novela se týká spolupráce Chorvatska a katolické církve v kulturní a vzdělávací oblasti. V dokumentu je katolické církvi přiznáno právo zakládat školy jakéhokoli stupně a potvrzuje se dosavadní povinnost státu vůči těmto školám, včetně zajištění platů učitelů. Včerejší dohoda dále upravuje způsob zápisu do katolických škol, typ nabízeného vzdělání, jmenování profesorů a schvalování statutů katolických škol v souladu s chorvatským zákonodárstvím. Chorvatská premiérka Jadranka Kosorova během podpisu smlouvy zdůraznila význam novelizace smlouvy v souvislosti s blížící se návštěvou Benedikta XVI. v Chorvatsku, během které se Svatý otec setká nejen s politiky, diplomaty, ale i vědci, představiteli církví a mládeží.

Papežská cesta se uskuteční v době závěrečné fáze vyjednávání vstupu Chorvatska do Evropské Unie (EU). Přístupová jednání mají být ukončena do konce června a vstup Chorvatska do EU je naplánován na první polovinu roku 2013. Tato otázka bude také tématem rozhovorů Svatého otce s představiteli chorvatského státu. Svatý stolec uznal v roce 1991 jako jeden z prvních států nezávislost Chorvatska a patří dnes vedle Německa a Rakouska ke spolehlivým přímluvcům přistoupení Chorvatska do EU. Na rozdíl od Francie, pro kterou je hlavním kritériem přístupových jednání větší spolupráce balkánských zemí s mezinárodními soudními dvory obzvláště v otázce zpracování vlastní válečné minulosti. V Chorvatsku však momentálně vyvolalo nelibost odsouzení dvou vojáků, Ante Gotoviny a Mladema Markace, tribunálem pro válečné zločiny Organizace spojených národů v Haagu. Tito muži, kteří jsou v rodné zemi uctíváni jako váleční hrdinové, byli odsouzeni k dlouholetému trestu vězení kvůli zločinům proti lidskosti v souvislosti se zpětným dobytím země v roce 1995. Jestli papežovy výzvy přinesou ovoce porozumění a usmíření na chorvatské národní úrovni, zůstává nyní plně otevřené. I sama katolická církev je v této otázce rozpolcená: kritika haagského rozsudku přišla v neposlední řadě z Chorvatské biskupské konference, zatímco ostatní části chorvatské církve spolupráci s tribunálem v Haagu podporují.  

Další komplikací na cestě Chorvatska do EU je korupční skandál bývalého premiéra a bývalého křesťanského demokrata Iva Sanadera, který měl zneužitím své funkce a pochybnými finančními transakcemi ochudit státní rozpočet o šest milionů euro. Také nadcházející červnové volby včetně referenda o přistoupení do EU - dle průzkumů je momentálně pro vstup jen necelých 30% Chorvatů - a rozšířená rozmrzelost mladé generace vůči politice jsou prubířskými kameny pro budoucnost země, která se teprve před osmi lety konečně otevřela světu. Když papež Jan Pavel II. při jedné ze svých posledních zahraničních cest v roce 2003 navštívil Chorvatsko, tak se země pomalu dostávala z politické izolace, postupně se otevírala západu a také hospodářství se začalo oživovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou