Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Během Noci kostelů opět všude panovala radost

Datum publikace29. 5. 2011, 12.57
TiskTisk

I přes nepřízeň počasí se letos potvrdil zájem lidí o Noc kostelů, která proběhla 27. května 2011. Téměř 75 tisíc nočních poutníků navštívilo v pražské arcidiecézi 155 kostelů z 12 různých křesťanských církví.

Praha: Letošní první česko-slovenská Noc kostelů, která chtěla široké veřejnosti přiblížit křesťanství, víru a církev, se opět těšila velkému zájmu návštěvníků. Mnohé chrámy byly zaplněny doslova do posledního místa. Na straně organizátorů se opět ukázala otevřenost farností a farních sborů, které velmi ochotně ukazovaly nejen architektonickou krásu svých chrámů, ale dosvědčovaly také ochotu se o svou víru dělit s ostatními.

Jako již tradičně byl největší zájem o kostely v centru Prahy, kde jsou soustředěny ty nejkrásnější církevní stavby, z nichž mnohé mají staletou historii. Celkem bylo během Noci kostelů v pražské arcidiecézi otevřeno 89 kostelů v Praze a 66 církevních staveb mimopražských.

Nejen v centru Prahy však byli organizátoři překvapeni zájmem o interiéry sakrálních staveb a duchovní život, který se v nich odehrává. I když na mnoha místech začal program již v odpoledních hodinách, samotná Noc kostelů byla zahájena v 18.00 hodin vyzváněním zvonů, po čemž začínal bohatý program. Otevřely se nejen běžně nepřístupné prostory kostelů, ale u klášterních chrámů také části rozsáhlých klášterních komplexů. Kromě koncertů duchovní hudby, komentovaných prohlídek a různých expozic návštěvníci překvapivě vyhledávali také místa ztišení a meditace. Lidé mohly obdivovat starobylost klášterních knihoven či nahlédnout do života řeholních komunit.

Pražský arcibiskup Dominik Duka začal svou noční pouť po kostelech v chrámu sv. Jiljí ve Vlašimi a zakončil ji katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kde přítomným udělil půlnoční požehnání. Návštěvníci svatovítského chrámu také mohli vyslechnout varhanní koncerty v podání dómského varhaníka a ředitele kůru Josefa Kšici. Tak jako jinde byly i zde připraveny komentované prohlídky. Navíc se četlo z legend, které vyprávějí o životě svatých, které jsou svou relikvií v katedrále přítomni. Podobný program byl i v starokatolické katedrále sv. Vavřince, kde se zahájení zúčastnil biskup Dušan Hejbal. Některé z pražských kostelů navštívil také apoštolský nuncius arcibiskup Diego Causero.

Noc kostelů byla pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství. Nešlo jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby, ale současně také s tím, co bylo inspirací pro jejich stavitele a co už po dva tisíce let do kostelů přivádí věřící. Návštěvníci velmi oceňovali vstřícnost organizátorů a především kněží, kteří byli k dispozici promluvit s kýmkoli, kdo projevil zájem.

Nevšední radost neskrývali však nejen ti, co do kostelů přišli jako návštěvníci, ale ani samotní organizátoři. Zejména u malých sborů a často zapadlých a zapomenutých kostelíků a modliteben na středočeském venkově se už o této noci rodilo přesvědčení, že za rok v květnu se této akce zúčastní znovu. Událost, která vznikla v sousedním Rakousku, má i u nás své místo a představuje skvělý způsob, jak ukázat bohatství křesťanského náboženství celé české společnosti. Více na www.nockostelu.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou