Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Noc kostelů 2011 v královéhradecké diecézi

Datum publikace30. 5. 2011, 10.26
TiskTisk

Královéhradecká diecéze se do Noci kostelů zapojila letos podruhé. 27. května 2011 se na východě Čech otevřelo 131 kostelů, z toho 34 nekatolických. Oproti loňsku to je zhruba trojnásobné zapojení farností a sborů. Svědčí to rovněž o tom, že Noc kostelů je i významnou ekumenickou událostí.

Hradec Králové: V lokálním měřítku Noci kostelů v letech 2008 a 2009 předcházel podobně koncipovaný Týden vzájemného poznání a porozumění v Hradci Králové, který vzešel z podnětu biskupa Dominika Duky OP.

Přehled o počtu účastníků letošního ročníku teprve vzniká z hodnotících zpráv přicházejících z jednotlivých míst. Situaci v Hradci Králové shrnul přímo diecézní koordinátor Noci kostelů P. Karel Moravec: „Noc kostelů 2011 byla poznamenána deštivým počasím, ale přesto se ji účastnil velký počet návštěvníků. V některých kostelech mě velmi potěšilo radostné nasazení mnoha pořadatelů, s jakým se věnovali návštěvníkům; dokonce i kostelníci, kterým lidé do kostelů nosili vodu a bláto, byli přívětiví. V kostele Nanebevzetí Panny Marie přišla sice asi polovina lidí oproti loňskému ročníku, ale zase byl průběh klidnější a na věž nestály dlouhé fronty.“

Vůbec první komentář došel z Heřmanova Městce od Marka Výborného: „Právě jsme ve 23.55 zakončili Noc kostelů v kapli sv. Jiří. Přes nepřízeň počasí jsme v kostele uvítali cca 160 návštěvníků defacto na celý program a na noční komentovanou procházku po kostelech, sborech a kaplích nás šlo cca 55. Čísla na Heřmanův Městec to jsou více než pěkná, ani jsme takový zájem nečekali a ohlasy byly příznivé.“ Dá se očekávat pozitivní odezva i z dalších míst. Ke zdárnému průběhu Noci kostelů přispěla i chvályhodná vstřícnost místních médií.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou