Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ostravsko-opavská diecéze si připomíná 15 let od založení

Datum publikace30. 5. 2011, 18.30
TiskTisk

Na dnešní den připadá 15 let od založení ostravsko-opavské diecéze. Stalo se tak 30. května 1996 zřizovací bulou dnes již blahoslaveného papeže Jana Pavla II. Svatý otec tehdy vyhověl žádosti biskupů moravské církevní provincie, kteří vyslovili přání upravit územní rozdělení diecéze na severní Moravě a ve Slezsku. Oslavy výročí diecéze proběhnou na Slavnost svaté Hedviky v neděli 16. října 2011 , která je hlavní patronkou ostravsko-opavské diecéze.

Ostrava (CZ): Nejmladší diecéze v České republice byla v roce 1996 zřízená zakládací bulou 'Ad christefidelium spirituali'. Z olomoucké arcidiecéze bylo vyděleno jedenáct děkanátů, které se staly základem pro novou ostravsko-opavskou diecézi se sídlem v Ostravě. Prvním biskupem byl jmenován biskup Mons. František Václav Lobkowicz, který byl tehdy světícím biskupem pražským. Do úřadu byl slavnostně uveden 31. srpna 1996 v katedrále Božského Spasitele.

Snahy o zřízení samostatného biskupství na území Slezska se datují již od roku 1742 z doby vlády pruského krále Bedřicha II. Později se o totéž snažila císařovna Marie Terezie, ale toto úsilí ani tehdy, ani za První republiky nebylo korunováno úspěchem. Teprve konec 20. století přinesl změnu a vytvoření nové ostravsko-opavské diecéze. Vznikem biskupství v Ostravě se v roce 1996 začala psát historie nové církevní instituce. Celá staletí byly farnosti od Bílé Vody až po Hrčavu součástí různých církevních uspořádání – podle toho, jak to určovaly dějiny staré více než tisíc let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou