Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katoličtí delegáti nad vztahy s muslimy v Evropě

Datum publikace31. 5. 2011, 19.00
TiskTisk

Od 31. května do 2. června 2011 probíhá v Turíně druhé setkání delegátů evropských biskupských konferencí pro vztahy s evropskými muslimy. Delegáti se budou zabývat otázkami vnímání islámu v Evropě a soužití ve vzájemném porozumění. Přinášíme tiskovou zprávu CCEE.

Turín: Jaký je stav dialogu mezi katolíky a muslimy v Evropě? Jak je islám vnímán v různých evropských zemích? Nehrozí, že obraz násilí v středomořských oblastech, který se k nám pravidelně dostává, vyvolá u Evropanů nárůst strachu a netolerance vůči islámu? Jak by měl být prosazován správný a jasný dialog s různými muslimskými komunitami, ať už založenými v dávné či nedávné minulosti? A jakou roli hrají vztahy katolické církve a muslimských komunit k státním a evropským institucím v nastolování kultury pokojné koexistence ve vzájemné úctě ke kulturním a náboženským rozdílům?

Na tyto a další otázky se budou snažit odpovědět delegáti evropských biskupských konferencí zodpovědní za vztahy s muslimy s podporou odborníků v průběhu třídenního setkání v Turíně.

'Jsme si vědomi toho, že všechna náboženství přítomná v Evropě jsou povolána ke stejné zodpovědnosti udržovat klima pokojné a uctivé koexistence. Abychom jako katolická církev zlepšili svou službu evropské občanské společnosti, ale také podali svědectví víře v multi-kulturní a multi-náboženské, značně sekularitované společnosti, věříme, že je nutné pravidelně vytvářet příležitosti ke srovnání zkušeností mezi zodpovědnými za dialog s islámem z jednotlivých evropských biskupských konferencí,' uvedl Mons. Duarte da Cunha, generální sekretář Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

'Toto setkání bude mít čistě a typicky pastorační charakter – teologický dialog je totiž veden Papežskou radou pro mezináboženský dialog – a bude namířena na vnitrocírkevní reflexi. Bude se tedy lišit od mnoha ostatních setkání organizovaných v minulosti se zástupci jiných křesťanských denominací a muslimských komunit. Je velmi vhodné, abychom jako katolická církev pravidelně tyto věci zkoumali, abychom společně seznali, posoudili a vyhodnotili rozmanitost zkušeností dialogu a vztahů s muslimskými komunitami tak, jak se odehrávají v různých zemích Evropy, s vědomím, že každá země je poznamenána svou vlastní historií, kulturou a přítomností muslimů,” dodal Mons. da Cunha.

Program setkání bude obohacen o svědectví, které v úvodu přednese kardinál Jean Louis Tauran, prezident Papežské rady pro mezináboženský dialog. Ten se zaměří na činnost Katolicko-muslimského fóra. V následujících dnech vystoupí se svědectvím o mezináboženském dialogu i arcibiskup tuniský, Mons. Maroun Lahham.

Na úvodním zasedání pronesou uvítací řeči arcibiskup turínský, Mons. Cesare Nosiglia, biskupský delegát pro ekumenismus a mezináboženský dialog Regionální biskupské konference Piemonte-Valle d’Aosta, Mons. Piergiorgio Debernardi, biskup pinerolský, a víceprezident CCEE, kardinál Jean-Pierre Ricard, arcibiskup z Bordeaux. Další jednání bude za zavřenými dveřmi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou