Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

P. Lombardi o návratu Benedikta XVI. do Chorvatska

Datum publikace31. 5. 2011, 17.30
TiskTisk

Tiskový mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi SJ, se ve svém pravidelném editoriálu pro Vatikánské televizní centrum zaměřil na apoštolskou cestu papeže Benedikta XVI. do Chorvatska ve dnech 4. – 5. června 2011 a nazývá ji návratem.

Vatikán: Nadcházející víkend (4. – 5. června 2011) navštíví papež Benedikt XVI. Chorvatsko. Mluví se o návratu, protože v posledních dvou desetiletích navštívil Chorvatsko třikrát jako kardinál. Zemi hlubokých křesťanských a katolických kořenů, věrně chráněných v těžkých časech, které nechyběly zvláště v minulém století. Tato věrnost byla odměněná upřímnou blízkostí a solidaritou Svatého stolce. Chorvatsko nyní prožívá zápas se sekularismem: především rodina a mládež mu musí čelit. Proto je hlavním bodem této apoštolské cesty účast Svatého otce na Prvním setkání chorvatských katolických rodin a setkání mladých lidí, které se koná každý druhý rok.

'Společně v Kristu' – tak zní motto papežské cesty do Chorvatska. Ve světě, ve kterém se množí formy komunikace, které pronikají do života, se opravdové setkání a společenství zdá být čím dál tím těžší. Církev se opírá o Krista, aby bránila jednotu a poslání rodiny a poskytla naději pro budoucnost mladých lidí. Takto církev slouží lidskému společenství, národu, který se nyní, po fázi nepokojů po rozpadu Jugoslávie, připravuje, aby se vstupem do Evropské unie více zapojil do společenství evropských zemí. Přáním a povzbuzením papeže je, aby jeho návštěva byla přínosem kultuře a hodnotám velké tradice chorvatského lidu. Velké postavy jako vědec a jezuita Ruger Boscovich, mladý blahoslavený Ivan Merz a především velký pastýř a mučedník, blahoslavený kardinál Stepinac ať nadále určují cestu chorvatskému lidu. Společně v Kristu a s papežem se musíme dívat s důvěrou a odvahou do budoucnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou