Lupa
Obsah Obsah
Portál

Školské sestry de Notre Dame slaví Rok P. Gabiela Schneidera

Datum publikace31. 5. 2011, 15.15
TiskTisk

Kongregace školských sester de Notre Dame poutí oslavila 200. výročí narození svého zakladatele v Čechách, P. Gabriela Schneidera. Cesta po stopách zakladatele vedla z jeho rodiště v jihočeské Křemži k jeho hrobu na Vyšehradě.

České Budějovice/Praha: Poutí o víkendu 28.-29. května oslavily sestry z Kongregace školských sester de Notre Dame 200 let od narození P. Gabriela Schneidera, který řád z vlastní iniciativy roku 1853 uvedl nejprve do svého působiště v pošumavském Hyršově a posléze jej za svého života rozšířil do 15 řeholních domů ve všech čtyřech tehdejších diecézích. Poutě Po stopách P. Gabriela Schneidera se zúčastnilo asi 50 sester ze Slovenska a Bavorska a 30 sester z České republiky.

Na své pouti zavítaly sestry v sobotu do Českých Budějovic, na místa, kde P. Schneider studoval gymnázium a bohosloví. Přivítal je zde biskup českobudějovický, Mons. Jiří Paďour OFMCap., v jehož diecézi se tento rok slaví hned dvě 200. výročí narození významných kněží – před 200 lety se narodil také sv. Jan Nepomuk Neumann. Z Českých Budějovic se sestry přesunuly do rodiště P. Schneidera, Křemže, kde slavily koncelebrovanou mši a vyslechly koncert sboru Gabriel, pojmenovaného po P. Schneiderovi.

V neděli odcestovaly školské sestry do Prahy, aby na Vyšehradě po děkovné mši svaté navštívily hrob P. Gabriela. Na své pouti se setkávaly s přáteli a spolupracovníky řádu, ale i s představiteli veřejného života. 'Smyslem celého setkání bylo oživit vděčnost P. Gabrielu Schneiderovi za založení a vybudování díla, které je dodnes živé. Setkání upevnilo pouto sesterství a dalo zakusit radost z prožívaného společenství, které sjednocuje láska Kristova skrze charisma kongregace,' vysvětlila generální představená Kongregace, M. Anežka Bednářová.

Jubileum 200 let od narození P. Gabriela slaví sestry nejen v České republice, na Slovensku a v Bavorsku, ale i sestry provincie v USA, kam první sestry přišly z Čech v roce 1910. Více informací o Roku P. Gabriela Schneidera na stránkách Kongregace školských sester de Notre Dame.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou