Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církve a EU pro mír a demokracii v jižním středomoří

Datum publikace1. 6. 2011, 20.00
TiskTisk

Tzv. Arabské jaro bylo hlavním tématem letošního výročního summitu představitelů církví a evropských institucí, kteří jsou připravení spojit sily, aby podpořili demokratizaci a mírové uspořádání v jižním středomoří. Dvacet zástupců křesťanských církví, židovství, islámu a buddhismu přijalo pozvání na toto setkání a sdílelo své zkušenosti a názory s hlavními představiteli EU.

Brusel (BE): Jednalo se o sedmé setkání tohoto druhu, které se uskutečnilo na pozvání předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa. Společně s ním setkání předsedal Jerzy Buzek, předseda Evropského parlamentu, a Herman Van Rompuy, předseda Evropské rady.  

Po zkušenostech s podobnou vlnou boje za svobodu a demokracii ve střední a východní Evropě v roce 1989, která vedla ke sjednocení evropského kontinentu, jsou evropští představitelé připraveni být nápomocni k nastolení míru, demokracie a prosperity v jižním středomoří. 8. března 2011 vydala Evropská komise sérii návrhů na vytvoření partnerství s oblastí jižního středomoří. V tomto kontextu chtějí instituce EU spojit své síly se všemi partnery, kteří sdílejí stejnou ochotu bránit a propagovat společné univerzální hodnoty. 'Pevně věřím, že těchto výzev nemůžeme dosáhnout bez aktivní spolupráce s náboženskými společenstvími,' řekl José Manuel Barroso. Jerzy Buzek ocenil, že revoluce v arabském světě byly vyvolány lidmi, kteří vyjádřili hlubokou touhu po svobodě a spravedlnosti. 'Nejedná se o naše revoluce, ale jedná se o naše hodnoty,' řekl Buzek a připomněl rozhodující roli, kterou ve střední Evropě sehrály církve v boji o svobodu před 20 lety.  

Kardinál Marx, viceprezident COMECE (Komise biskupských konferencí zemí Evropské Unie) zdůraznil, že víra je pozitivní silou, která zve a vyzývá ke konstruktivnímu utváření světa. Dále připomněl, že v centru demokratických uspořádání je omezení sily a násilí a zdůraznil, že víra chrání proti fantazírování o všemohoucnosti. 'Lidská bytost je svobodná, ale není všemohoucí. Proto víra a náboženství z křesťanské perspektivy představují zdroj pro svobodné státní uspořádání'. Kardinál Nycz, arcibiskup Varšavy, řekl, že: 'křesťané jsou přirozenými spojenci všech, kteří milují svobodu,' a pak také evropské instituce požádal, aby stály na straně náboženské svobody v jižním středomoří. Dále připomněl, že základní lidská práva nezahrnují jen svobodu náboženských uctívání, ale především také svobodu svědomí.  

Předseda COMECE Mons. Ad van Luyn vyjádřil politování, že soužití různých náboženských skupin ve střední, východní a severní Africe bylo často manipulováno proti sobě navzájem. 'Bůh chce, abychom zde byli s a pro křesťany na Blízkém východě. To je naše poslání a povolání, abychom spolu žili jako křesťané a muslimové.' S odkazem na projekt Dominikánského řádu, který se chystá v Bagdádu  založit tzv. Open University – Svobodnou univerzitu, Mons. van Luyn připomněl, že církve na Blízkém východě a v severní Africe prosazují podobný projekt vycházející ze vzdělávání, mezikulturního dialogu a občanských práv a povinností, který, jak Mons. van Luyn doufá, podpoří Evropská komise a stane se jejím partnerem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou