Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež vyzval k modlitbě za blížící se návštěvu Chorvatska

Datum publikace1. 6. 2011, 16.30
TiskTisk

Benedikt XVI. dnes (1. června 2011) během generální audience pozdravil chorvatské poutníky a vyzval všechny k modlitbě za návštěvu Chorvatska tento víkend (4. – 5. června 2011). Včera (31. května 2011) se ve Vatikánu k nadcházející 19. zahraniční apoštolské cestě papeže konala také tisková konference.  

Vatikán: Během dnešní generální audience pozdravil Svatý otec chorvatské poutníky a krátce se věnoval své blížící 19. zahraniční apoštolské cestě: 'Příští sobotu a neděli navštívím chorvatský Záhřeb a budu s Vámi slavit Den chorvatských katolických rodin. Velmi se na toto setkání těším a chtěl bych Vás pozvat k modlitbě za to, aby má cesta do této milované země přinesla hojné duchovní plody a aby byly křesťanské rodiny solí země a světlem světa.'

V úterý 31. května 2011 se ve Vatikánu k papežově cestě do Chorvatska konala tisková konference. Hostující země má necelé 4,5 miliony obyvatel, ze kterých se téměř 90% hlásí ke katolickému vyznání. Církev je zde rozdělená do 5 arcidiecézí a 12 diecézí. Nadcházející cesta Benedikta XVI. do Chorvatska bude již čtvrtou papežskou návštěvou země po získání nezávislosti v roce 1991. P. Federico Lombardi při představení cesty během včerejšího briefingu zdůraznil socio-politický kontext návštěvy v souvislosti s 20. výročím nezávislosti Chorvatska a integrací do Evropské unie. P. Lombardi zároveň představil i nejdůležitější momenty cesty:

V sobotu 4. června 2011, po tradičním slavnostním přivítání na letišti v Záhřebu, zavítá papež do prezidentského paláce, kde se setká s prezidentem republiky Ivem Josipovičem. Ke dvěma hlavním událostem po obědě patří setkání se zástupci občanské společnosti, kultury a církví v Chorvatském národním divadle a večerní modlitební vigilie s mladými na Hlavním náměstí v Záhřebu, kde se očekává asi 50 tisíc lidí.

Vrcholným bodem programu celé cesty bude mše svatá v neděli ráno na hipodromu v Záhřebu při příležitosti Národního dne katolických rodin, na kterou se očekává 300 tisíc lidí. Odpoledne se potom papež přemístí do záhřebské katedrály, kde bude následovat modlitba nešpor při hrobu blahoslaveného Alojzija Viktora Stepinaca, obránce náboženské svobody proti komunistické diktatuře. 'Velký pastýř chorvatské církve, biskup a mučedník, který zemřel v důsledku nemocí z období vězení, a je považovaný za mučedníka, bude určitě tak trochu dominantní postavou atmosféry tohoto setkání,' uvedl tiskový mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi SJ.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou