Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nucené potraty v Číně jsou hrazeny i fondem OSN

Datum publikace2. 6. 2011, 14.14
TiskTisk

Finanční podpora mezinárodních organizací je v Číně využívána k nuceným potratům. Tvrdí to prezidentka organizace Ženská práva bez hranic, Reggie Littlejohn. Přinášíme překlad její zprávy.

Čína/USA: Úředníci populační kontroly pokračují v praktikách nucených potratů a sterilizací, jakož i v selektivních feticidách a infanticidách děvčat. Všechny země jsou tak zapojeny do financování zabíjení, “sto krát horšího, než masakr na Náměstí Nebeského klidu, který se odehrál veřejně a skončil během jednoho dne,” jak říká Chai Ling, bývalý vůdce tohoto lidového povstání z roku 1989. Reggie Littlejohnová na stránkách Ženských práv bez hranic píše:

Financujete nucené potraty v Číně. I já je financuji. Ne pouze dobrovolné, ale i nucené. V tomto případě nezáleží na tom, jestli jste proti potratům nebo jen pro právo svobodného rozhodnutí – nucené potraty nemůže podporovat nikdo, protože ani svobodné nejsou.

Co myslím “nucenými” potraty vysvětlím na případu jedné mladé Číňanky, kterou zadrželi na ulici, přímo odtud ji odvlekli na operační stůl a v sedmém měsíci jí přivodili potrat dítěte, které si zoufale přála donosit. Protože neměla peníze na likvidaci mrtvého plodu, položil je personál k ní na postel, aby se jej zbavila sama.

Podle zprávy spojené Komise amerického kongresu a vlády pro Čínu, uveřejněné 10. října 2010, jsou narušitelé čínské politiky jednoho dítěte nadále obětmi “nucených sterilizací, nucených potratů, neodůvodněných zadržení a dalšího týrání.”

Politika jednoho dítěte vede i k dalším vážným porušováním lidských práv. Jmenuji jen tři:

  • Gendericida: Kvůli tradičnímu upřednosťnování chlapců jsou dívky ve zvýšené míře obětmi potratů, pohození a infanticid.
  • Sexuální otroctví: Kvůli selektivní eliminaci dívek je nyní v Číně odhadem o 37 milionů více mužů než žen. Tato nerovnováha pohlaví pohání obchodování se ženami a vede k sexuálnímu otroctví žen z okolních zemí.
  • Sebevraždy žen: Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má Čína nejvyšší míru sebevražd žen ze všech zemí světa. Přibližně 500 Číňanek denně dobrovolně ukončí svůj život.

Jak se to týká nás? My pomáháme financovat infrastrukturu používanou pro vynucované plánování rodiny v Číně. Mezinárodní komunita podporuje UNFPA (Fond OSN pro populační činnost), IPPF (Mezinárodní federace pro plánované rodičovství) a organizaci Marie Stopes International. Tyto organizace jsou v důsledku “poskytovateli potratů” v Číně. V roce 2001 přerušily Spojené Státy financování UNFPA, protože vyšetřování vedené tehdejším ministrem zahraničí Colinem Powellem prokázalo, že UNFPA byla spoluvinna na vynucované implementaci čínské politiky jednoho dítěte. V roce 2008 Ministerstvo zahraničí USA znovu potvrdilo své odhodlání, navzdory tomu jsme obnovili financování v roce 2009. UNFPA je také podporováno mnoha dalšími národy.

Organizace IPPF a Marie Stopes International navíc spolupracují s mašinérií populační kontroly v komunistické Číně, která je dobře známá svými excesy. IPPF na svých webových stránkách otevřeně deklaruje, že “čínská Asociace pro plánování rodiny (CFPA) hraje velmi významnou roli v čínském programu plánování rodiny. Podporuje současnou vládní politiku plánování rodiny...” Stránky Marie Stopes International jsou pak uvedeny na seznamu “hlavních partnerů” Komise pro plánování rodiny v několika čínských provincíích.

Minulý týden odhlasovali občané USA v internetovém hlasování YOUCUT zastavení podpory UNFPA. Kvůli tomu navrhne členka sněmovny reprezentantů Renee Ellmers legislativu přerušující podporu UNFPA, čímž USA v příštích deseti letech ušetří 400 milionů dolarů. Návrh zákona musí ještě projít komisí kongresu a být schválen sněmovnou, aby nabyl platnosti v americkém právním řádu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou