Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků navštíví SR

Datum publikace2. 6. 2011, 17.15
TiskTisk

Předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků, arcibiskup Zygmunt Zimowski, navštíví na pozvání Konference biskupů Slovenska ve dnech 2. – 4. června 2011 Slovensko.

Vatikán / Slovensko: Mezi základní body programu arcibiskupa Zygmunta Zimowského na Slovensku bude patřit v pátek 3. června 2011 od 9.30 hodin setkání s představiteli Konference biskupů Slovenska, od 11.00 hodin přednáška na půdě Teologické fakulty Trnavské univerzity na téma 'Aktuální trendy v pastoraci zdravotníků a úlohy biskupských konferencí při prosazování kultury života' a od 15.00 hodin přijetí u ministra zdravotnictví Slovenska Ivana Uhliarika. Následující den 4. června se předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků zúčastní odborné konference 'Etika ve zdravotnickém systému' na Římsko-katolické cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Kromě toho také navštíví Onkologický institut sv. Alžběty v Bratislavě.

Brífink s novináři se uskuteční v pátek 3. června 2011 ve 12.30 hodin v prostorách Teologické fakulty TU v Kostolné ulici v Bratislavě.

Mons. Zygmunt Zimowski se narodil 7. dubna 1949 v Kupienině, v diecézi Tarnów. Kněžské svěcení přijal 27. května 1973. Na Katolické univerzitě v Lublině získal licenciát z dogmatické teologie, později pokračoval doktorátem na Teologické fakultě na Leopold-Franzens Univerzitě v Innsbrucku. V únoru 1983 vstoupil do služeb Kongregace pro nauku víry, kde setrval až do svého biskupského svěcení, které přijal 25. května 2002. Jako biskup diecéze Radom v Polsku působil do 18. dubna 2009, kdy byl papežem Benediktem XVI. jmenován předsedou Papežské rady pro pastoraci zdravotníků. Zároveň byl povýšen do hodnosti arcibiskupa. Mons. Zimowski byl postulátorem několika beatifikačních a kanonizačních kauz. Vyučoval ekleziologii na Katolické univerzitě v Lublině a Univerzitě kardinála Stefana Wyszinského ve Varšavě. Je autorem více jak 100 publikací. Podílel se na přípravě Katechizmu Katolické církve a spolupracoval s polskou sekcí Vatikánského rozhlasu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou