Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vedoucí katechetických center jednali v Litoměřicích

Datum publikace3. 6. 2011, 12.24
TiskTisk

Vedoucí diecézních katechetických center z celé České republiky, jejich nejbližší spolupracovníci, zástupci katechetické sekce ČBK a teologických fakult se sešli ve dnech 31. května a 1. června 2011 v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích, aby prodiskutovali téma týkající se katecheze ve farnostech. Setkání se rovněž zúčastnil litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, předseda komise pro katolickou výchovu při ČBK.

Litoměřice: Pracovní skupina jedná na svých schůzkách o katechezi a výuce náboženství i aktivitách ve školách, k nimž katechetická centra poskytují metodickou podporu a formaci katechetů a učitelů náboženství. Na svém v pořadí již osmém pracovním jednání, které se tentokrát konalo v Litoměřicích, se zabývala různými typy katecheze ve farnostech - od katecheze dospělých přes lidi zajímající se o křesťanství a žádající o křest až po děti, předškolní děti a jejich rodiče.

Tato jednání slouží k tomu, abychom prodiskutovali dílčí témata, která se týkají katecheze ve farnostech, výuky náboženství a, řekněme, prvoevangelizačního působení ve školách, a abychom formulovali vizi, k čemu by měla práce ve farnostech i v diecézních katechetických centrech směřovat, co je pro nás ideálem a jaké k němu vedou cesty v podmínkách České republiky,“ řekla ThLic. Ing. Marie Zimmermannová, vedoucí Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého.

Podklady z těchto jednání, dále doplněné na základě konzultací v jednotlivých diecézích a ve spolupráci s teologickými fakultami, poslouží pro vytvoření nového dokumentu o katechezi v České republice. Ten je iniciativou vzešlou z jednání komise pro katolickou výchovu při ČBK a má nahradit katechetickou směrnici z roku 1994. Dokončen by měl být do dvou let - k výročí sv. Cyrila a Metoděje v roce 2013.

Příští setkání této pracovní skupiny bude probíhat v listopadu letošního roku v Českých Budějovicích.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou