Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež se v Zahřebu sešel se zástupci společnosti a mládeží

Datum publikace5. 6. 2011, 0.00
TiskTisk

Na závěr prvního dne (4. června 2011) své návštěvy Chorvatska se v podvečerních hodinách Benedikt XVI. sešel s představiteli veřejného života v chorvatském Národním divadle v Záhřebu. Poté se na náměstí Bana Josipa Jelčiče konalo setkání a večerní modlitba s mládeží. Při obou příležitostech Svatý otec přednesl promluvu, jejíž text vám přinášíme. 

Záhřeb (HR):  Dnes (4. června 2011) od 18.15 hodin se v chorvatském Národním divadle shromáždili představitelé politického, veřejného, akademického, kulturního, obchodního, náboženského života a diplomatického sboru, aby se setkali se Benediktem XVI. Mons. Želmír Puljič, předseda Komise pro kulturu Chorvatské biskupské konference Svatého otce na úvod přivítal. Poté lékař Prof. Zurak, který je členem Papežské akademie pro život, ve svém krátkém pozdravu poukázal na křesťanské kořeny četných kulturních a vědeckých institucí Chorvatska.

Po hudebním doprovodu se slova ujal papež. V krátké reflexi se zaměřil na ústřední téma své promluvy, jímž je svědomí: 'Kvalita společenského a občanského života, kvalita demokracie závisí z velké části na tomto ´kritickém´ bodě, kterým je svědomí, na tom, jak je chápáno a kolik se investuje do jeho formace. (…) Církev nabízí společnosti svůj nejvlastnější a nejcennější vklad právě ve formaci svědomí. Vklad, který začíná v rodině a nachází důležitou oporu ve farnosti, kde se děti a mládež učí hlouběji pronikat do Písma svatého, jež je ´velkým kódexem´ evropské kultury, a současně se učí smyslu pro společenství založeném na daru, nikoli na ekonomickém zisku či ideologii, nýbrž na lásce, která je ´hlavní hnací silou opravdového rozvoje každé osoby a celého lidstva´ (Caritas in veritate, 1).' Benedikt XVI. vzpomněl také na otce Rudera Josipa Boškoviče, jezuitu, který se narodil v Dubrovníku právě před třemi sty lety, 18. května 1711, a zdůraznill, že velmi dobře zosobňoval blahodárné sepětí víry a vědy, které se vzájemně stimulují k bádání. V závěru se Svatý otec pozdravil s 15 zástupci veřejného života mezi, kterými byli představitelé různých církví v Chorvatsku.

Z Národního divadla se Benedikt XVI. v papamobilu přesunul na náměstí Bana Josipa Jelčiče, kde se od 19.30 hodin konala modlitební vigilie s mládeží z Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a dalších okolních zemí. Před příjezdem papeže na náměstí udeřila silná deštivá bouře, ale i tak zůstalo náměstí plné. Pozdrav na úvod přednesl Mons. Marinus Srakič, předseda Chorvatské biskupské konference, který tlumočil radost shromážděných nad návštěvou Svatého otce a uvedl přítomné do kontextu této apoštolské cesty. Znamením kříže pak Benedikt XVI. zahájil modlitební setkání a poté zazněl biblický úryvek z Nového zákona (Flp. 4, 4). Po nádherném zpívaném žalmu mladý chlapec a děvče přednesli papeži svá svědectví osobního duchovního růstu.

Následovala promluva Svatého otce, ve které se papež zamýšlel nad větou z přečteného úryvku: 'Radujte se stále v Pánu', kterou sv. Pavel napsal křesťanům, během svého pobytu ve vězení. 'Zkušenost svatého Pavla ukazuje, jak si lze na naší cestě uchovat radost i v temných chvílích,' řekl Benedikt XVI. a vyzval mladé lidi: 'Dovolte Mu, aby Vás uchopil za ruku! Dovolte Mu, ať se Vám na Vaší cestě stále více stává přítelem a druhem! Dejte Mu důvěru a nikdy Vás nezklame! Ježíš Vám dá zblízka poznat lásku Boha Otce a umožní Vám pochopit, že Vaše štěstí se uskutečňuje v přátelství s Ním, ve společenství s Ním, protože jsme byli stvořeni a spaseni z lásky. Jedině z lásky, která chce a hledá dobro druhého, opravdu zakoušíme smysl života a rádi jej prožíváme i uprostřed námah, zkoušek, zklamání i cestou proti proudu.'  Papež připomněl, že tyto myšlenky jsou shrnuty také v mottu blížícího se Světového dne mládeže v Madridu, které zní 'V Kristu zapusťte kořeny, na Něm postavte základy, pevně se držte víry' (srov. Kol 2, 7).  V této souvislosti zmínil také blahoslaveného Ivana Merze, výjimečného mladíka, plně zapojeného do života společnosti, který zemřel v pouhých 32 letech po několika měsících nemoci, přičemž obětoval svůj život za církev a za mládež.

Po promluvě byly předneseny přímluvy a konala se adorace Nejsvětější Svátosti. Na závěr papež předstoupil před obraz Matky Boží od Kamenné brány a na památku své návštěvy ji daroval růženec.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou