Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka se sešel se členy Kolpingova díla

Datum publikace6. 6. 2011, 12.30
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka se 4. června 2011 sešel se členy a příznivci Kolpingova díla ČR. Poutní mši svatou sloužil pražský arcibiskup od 10.00 hodin v kapli blahoslaveného Adolpha Kolpinga ve Věžnici. Po jejím skončení následovalo v místním sále shromáždění členů Kolpingova díla.

Věžnice: Historie Kolpingova hnutí je v Čechách spjata s názvem Jednota katolických tovaryšů. Koncem 19. a začátkem 20. století vzniklo ve světě více než tisíc jednot, resp. Kolpingových domů. V českých zemích byla většina z nich založena v letech 1848 - 1898. Celkem vznikly přibližně v 60 městech, z toho nejvýznamnější působily v Praze, Brně, Kroměříži a Znojmě. Tyto jednoty naplňovaly myšlenku Adolpha Kolpinga, pomoci mladým tovaryšům přicházejícím do města na zkušenou, poskytnout jim střechu nad hlavou a zázemí. Usilovaly o zdravý růst mladých lidí a jejich zapojení do sociálně prospěšné a společenské činnosti.

Kolpingovy domy se staly vyhledávanými středisky studující, služebné a řemeslnické mládeže. Spojovaly je křesťanská výchova a společné zájmy jako přednášky, poutě, ochotnické divadlo apod. Po dlouhém a nuceném přerušení činnosti v důsledku zákazu nacistickým a později komunistickým režimem, se činnost organizace (již pod novým názvem 'Kolpingovo dílo') znovu obnovuje. Občanské sdružení Kolpingovo dílo České republiky vzniká 21. října 1992 a hlásí se k odkazu Jednot katolických tovaryšů. 13. února 1993 je přijato do Mezinárodního Kolpingova díla. Duchovním správcem českého Kolpingova díla je pražský arcibiskup Dominik Duka OP. Více informací najdete na webových stránkách Kolpingova díla České republiky.

 

Foto převzato.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou