Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové USA vydají dokument k asistované sebevraždě

Datum publikace6. 6. 2011, 23.00
TiskTisk

Nejvyšší shromáždění katolické církve v USA vydalo 3. června 2011 prohlášení k institutu lékařem asistované sebevraždy. K vypracování podrobnějšího dokumentu se sejde celá Konference katolických biskupů Spojených států (USCCB) 15.-17. června.

Seattle(USA): Biskupové USA budou debatovat a hlasovat o dokumentu k lékařem asistované sebevraždě na jarním plenárním zasedání, které se bude konat 15.-17. června v Seattlu. Dokument 'Žít každý den důstojně' bude prvním prohlášením k asistované sebevraždě jménem shromáždění celé USCCB. 'Po letech relativní nečinnosti, která následovala po legalizaci asistované sebevraždy v Oregonu roku 1994, vykazuje hnutí pro asistovanou sebevraždu snahu o oživení,' uvedl kardinál Daniel DiNardo z Galveston-Houstonu, předseda Komise USCCB pro aktivity pro-life.

'Tato obnovená snaha vedla k prosazení podobného zákona ve státu Washington lidovým referendem v roce 2008, k rozhodnutí nejvyššího soudu, které v podstatě prohlašuje asistovanou sebevraždu legálně a společensky neškodnou v Montáně, a ke koordinované snaze o prosazení této legislativy v několika západních a severovýchodních státech,' pokračuje kardinál DiNardo v tiskové zprávě Konference biskupů. 'Církev musí zavčasu zřetelně odpovědět na tuto obnovenou výzvu, která bude v příštích letech určitě vznášena i v dalších státech.'

Odpověď přijde formou finálního dokumentu, který bude vydán po setkání biskupů tento měsíc. Bude klást důraz na 'cestu lásky a pravého milosrdenství', kterou ukázal Jan Pavel II. ve své encyklice Evangelium Vitae a která je vzorem všem, kdo poskytují paliativní péči. Skutečně soucitná paliativní péče znamená eliminaci utrpení, nikoliv eliminaci trpícího, jak vysvětlují biskupové ve vyjádření, které shrnuje hlavní body dokumentu.

Mezi témata, kterým se budou biskupové věnovat, budou patřit bolest a strach pacientů s chronickými a terminálními nemocemi, starost o ty, kteří čelí pokušení k sebevraždě, opozice církve vůči lékařem asistované sebevraždě, a 'konsistence tohoto postoje s principy rovných nezadatelných lidských práv a zásadami lékařské profese.' Biskupové se také zaměří na argument hnutí pro asistovanou sebevraždu, že jejich agenda potvrzuje pacientovo 'právo volby' a je výrazem 'soucitu' s trpícími.

Dosavadní vyjádření biskupů uvádí, že lékařem asistovaná sebevražda nepřináší soucit protože se nesoustředí na eliminaci utrpení, nýbrž pacienta. Opravdový soucit se věnuje naplňování pacientových potřeb a předpokládá závazek vnímat jeho rovnocennosti. Není-li založen na této úctě, nachází takový 'soucit' čím dál více lidí, jejichž utrpení je považováno za dostatečně vážné pro zvážení asistované smrti.

Smrtelně nemocní pacienti si podle amerických biskupů zaslouží paliativní péči, která potvrzuje jejich právo na život a respektuje jejich důstojnost a hodnotu. 'Asistovaná sebevražda není přidanou hodnotou k paliativní péči, ale naopak její chabou náhražkou, která se nakonec může stát jen výmluvou pro odepření lepší medicinské péče vážně nemocným lidem, včetně těch, kteří by sebevraždu nikdy nepřipustili jako možné řešení,' píše se v prohlášení. Biskupové zmiňují příklad Nizozemska, kde institut dobrovolné asistované sebevraždy vedl k případu nedobrovolné eutanazie. Zdůrazňují také, že institut asistované sebevraždy v praxi podkopává pacientovu svobodu, a to vnějším společenským tlakem, který vzniká ve chvíli, kdy se sebevražda určitých skupin lidí oficiálně prohlásí za dobrou a akceptovatelnou, zatímco u jiných zůstává nežádoucí. Jakmile je hodnota lidského života snížena, snižuje se tím i lidská svoboda a autonomie.

 

 

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou