Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mše svatá za oběti zemětřesení v Japonsku

Datum publikace6. 6. 2011, 13.45
TiskTisk

V kostele sv. Ignáce na pražském Karlově náměstí proběhne v úterý 7. června 2011 od 19.30 hodin česko-japonská zádušní mše za oběti nebývalých živelných pohrom, které v březnu tohoto roku postihly Japonsko a způsobily zde největší katastrofu od konce Druhé světové války.

Praha: Mši svatou bude celebrovat jezuita Ludvík Armbruster, který v Japonsku působil v duchovní službě a jako univerzitní profesor více než 40 let a dokonale srostl s japonským prostředím. Aby byla zdůrazněna univerzálnost církve, bohoslužba bude slavena latinsky, promluvu celebrant pronese česky a japonsky.

Liturgickým zpěvem se k modlitbě připojí Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena a opata Saikawa Buntai z buddhistické školy Tendai. Opat Buntai je představený liturgického sdružení Gyosan-ryū Tendai shōmyō, s nímž Schola Gregoriana Pragensis již více než 12 let spolupracuje na projektu Blízké hlasy z dáli, postaveném na souznění gregoriánského chorálu a tendaiských liturgických zpěvů shōmyō.

Akce symbolicky uzavře nejen první fázi charitativních a humanitárních aktivit, jejichž vlna se vzedmula bezprostředně po vypuknutí tragedie v Japonsku 11. března 2011, ale i první fázi japonského vyrovnávání se s touto tragedií. Přestože od zemětřesení uplynou zanedlouho symbolické 3 měsíce, v nejpostiženějších oblastech jsou stále lidé, kteří v troskách hledají ostatky svých bližních. Tito lidé jsou odříznuti od elektřiny, vody a mimo dosah sdělovacích prostředků a podstupují zkoušku tím těžší, čím déle trvá. Spolu s modlitbou za spásu všech tragicky zemřelých budou modlitby směřovat i k srdcím živých, aby pod tíhou svého břemene neklesli a neztratili naději.

'Věříme, že do Japonska dolehne pozitivní energie této modlitby, zároveň se ale atmosféru jedinečné liturgie pokusíme zprostředkovat obyvatelům postižených oblastí i ve formě zvukového a obrazového záznamu, který by se dal odvysílat, případně pustit na příhodném místě tam, kde to podmínky umožňují,' říká Robin Shōen Heřman z Česko-japonské společnosti, hlavní organizátor akce. 'Předem děkujeme všem, kteří se v úterý přijdou osobně připojit k symbolickému mostu modlitby. Věříme, že odměnou jim bude neopakovatelná atmosféra – i jedinečný duchovní a hudební zážitek,' dodává Heřman.

 

Foto a informace převzaty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou