Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zavražděný biskup obnovuje Turecko

Datum publikace7. 6. 2011, 17.45
TiskTisk

Výročí násilné smrti tureckého papežského vikáře Mons. Luigiho Padovese zasahuje do předvolebního týdne a připomíná snahu kemalistických extremistů narušit dialog mezi křesťany a muslimy v Turecku.

Istambul (TR): Rok po smrti papežského vikáře a předsedy Turecké biskupské konference Mons. Luigiho Padovese byl vrah Murat Altum prohlášen za příčetného a stane před soudem. Byla tak popřena původí analýza, která jej považovala za nesvéprávného. Vražda se odehrála 3. června 2010 v Iskenderunu a podle svědků byla motivována nábožensky. Další vyšetřování však vedlo k extrémně sekulárnímu 'vnitřnímu státu' známemu jako Ergenekon.

Vraždy členů náboženských menšin byly do doby před rokem 2010 zlehčovány jako izolované činy mentálně labilních muslimů. Spíše než islámistický připisují média vraždám politický podtext, protože islámistický extrémismus je tureckým tradicím cizí. Vrazi patří k ultra-nacionalistickému Ergenekonu, který sestává ze sítě státních a parastátních struktur, zejména z řad bezpečnostních složek, spjatých kemalistickou ideologií. Ve jménu tureckého národa a jeho integrity popírají jakékoliv pojetí svobody a vlády práva a nevyhýbají se ani vztahům s organizovaným zločinem.

Ultraradikálové před rokem poprvé zaútočili na vysokého církevního představitele v zemi. Jeho smrt navíc přišla na vrcholu sporů mezi starým zřízením, které reprezentují, a vládou ministra Recep Tayyipa Erdogana, který je u moci od roku 2003. Konflikt kulminoval v roce 2007, kdy byl tureckým prezidentem zvolen člen Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Abdullah Güll. Ústavní soud napojený na Ergenekon napřesrok kontroval návrhem zakázat AKP pro údajnou snahu o navrát ke konfesnímu islámskému státu. Premiér Erdogan v odpovědi odhalil plány Ergenekonu zavraždit patriarchu Bartoloměje I. a další osobnosti.

Mons. Padovese do této rozbouřené politické situace významně přispíval neutuchající snahou o dialog s islámem a nastolení kontextu vzájemné úcty, o překonání pochybností katolického světa a ultranacionalistické předpojatosti. Aby zdiskreditoval islámský svět a jeho tehdejší zástupce včetně AKP, udeřil loni vrah Ergenekonu těsně před Kyperským synodem pro Střední Východ, kterému měl předsedat Benedikt XVI. a na němž se mělo za významného přispění Mons. Padovese jednat o náboženském soužití v oblasti.

Soud s vrahem Mons. Padovese připomíná před volbami 12. června 2011 tuto snahu Ergenekonu rozeštvat křesťany a muslimy v Turecku. Padoveseho odkaz upřímné snahy o dialog se dočkal uznání bezprostředně před rokem na Kyperském synodu, kde se jeho texty staly základem finálních dokumentů. Jeho památka se za rok zasloužila o větší úctu muslimů ke křesťanům a nyní může udat směr turecké společnosti na příští volební období.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou